Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Za vlaňajším výrazným poklesom hospitalizácií vidia analytici pandémiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vývoj počtu hospitalizácií sa podľa Zachara nedá presne predpovedať, no mohol by stúpať.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Za vlaňajším výrazným poklesom hospitalizácií vidí analytik pandémiu nového koronavírusu a obmedzenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. "Plánovaná, neakútna sa odkladala a aj samotní ľudia odkladali diagnostiku a liečbu," povedal pre TASR riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar v reakcii na najnižšie čísla hospitalizácií za 20 rokov.

"V nemalom rozsahu prispeli k menšiemu počtu hospitalizácií aj nadmerné úmrtia spred roka, ako aj úmrtia doma na covid, respektíve v dôsledku covidu. Tí najstarší a najzraniteľnejší umierali najčastejšie, pričom práve títo ľudia zvyknú byť najčastejšie hospitalizovaní. Tieto potenciálne hospitalizácie teda tiež odpadli, čo je smutná správa," zhodnotil Zachar.

Vývoj počtu hospitalizácií sa podľa neho nedá presne predpovedať, no mohol by stúpať. "Budú sa realizovať odložené operácie, avšak všetko môže zabrzdiť prípadný nedostatok zdravotníckeho personálu v niektorých odbornostiach," podotkol.

Zachar upozornil, že ak by nastalo systémové podliečovanie alebo neuspokojovanie medicínskych potrieb obyvateľstva, prípadne by výrazne rástlo, bude to mať negatívny dosah na odvrátiteľné úmrtia či zdravé roky života. "Už je zmerané, že pandémia nového koronavírusu zapríčinila na Slovensku výrazne skrátenie strednej dĺžky života," pripomenul.

Aj podľa analytika INESS Martina Vlachynského mohol počet hospitalizácií klesnúť pre pandémiu. "Bez bližších detailov môžem len hádať, že za to môže odložená zdravotná starostlivosť a väčšia snaha hľadať ambulantné riešenia v covidovom roku," uviedol pre TASR.

Na Slovensku bolo vlani najmenej hospitalizácií za posledných 20 rokov, vyplynulo to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). V roku 2021 ich bolo 173,2 na 1000 obyvateľov, v roku 2001 zase 212,3.