Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Koronavírus

Záchranári v júli zasahovali pre COVID-19 562-krát, najviac na východe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Pacienti podľa hovorkyne OS ZZS potrebujú pomoc záchranárov najmä z dôvodu kolapsového stavu, vysokých teplôt, celkovej slabosti a aj dehydratácie po tráviacich problémoch.

Bratislava 13. júla (TASR) - Od začiatku júla zasahovali záchranári pri 562 prípadoch ochorenia COVID-19. Najzasiahnutejší je východ Slovenska, naopak, najmenej zásahov bolo v Trenčianskom kraji. Prevládajú seniori, ale zastúpené sú všetky vekové kategórie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Na východe len v Prešovskom a v Košickom kraji ošetrili záchranári spolu 183 pacientov, v najmenej zasiahnutom Trenčianskom kraji zasahovali pri 45 prípadoch. "Najvyšší počet zásahov v rámci celej krajiny sme zaznamenali v piatok 8. júla, keď záchranári pomáhali 70 pacientom s ochorením COVID-19. Viac zásahov bolo naposledy 11. apríla tohto roka, presne 79," uviedla Krčová.

Pacienti podľa nej potrebujú pomoc záchranárov najmä z dôvodu kolapsového stavu, vysokých teplôt, celkovej slabosti a aj dehydratácie po tráviacich problémoch. Sú medzi nimi i chronickí pacienti, ktorým sa zhoršil zdravotný stav. "Na rozdiel od predchádzajúcich vĺn pandémie neevidujeme až v takej miere ťažké stavy dýchavičnosti či dusenia. Samozrejme, problémy s dýchaním sa vyskytujú, ale najmä v súvislosti s infekciou horných dýchacích ciest," ozrejmila hovorkyňa.

V tejto súvislosti záchranári pripomínajú základné preventívne opatrenia, medzi ktoré patria umývanie rúk a nosenie rúška najmä v interiéri. "Platí, že ak sa necítite dobre, zostaňte doma. Pri potvrdení ochorenia COVID-19 kontaktujte svojho všeobecného lekára. Nie je nevyhnutné domáhať sa vyšetrenia v nemocnici ani zásahu záchranárov, tí k vám prídu len v prípade naozaj vážneho zdravotného stavu," vysvetľuje Krčová.

Na tiesňovú linku 155 odporúča volať v prípade kolapsového stavu, dehydratácie, problémov s dýchaním či pri vykašliavaní krvi, bledých (modrých) perách alebo ak oxymeter pri domácom meraní ukazuje opakovane hodnoty pod 92 percent. "Pozor však na správne meranie, môžu ho ovplyvniť umelé či nalakované nechty, prípadne studené prsty. Pri meraní je dôležité postupovať podľa návodu prístroja," upozornila. Krčová zdôrazňuje, že za každých okolností je nutné hovoriť operátorovi na linke 155 len pravdu, aby vedel správne zhodnotiť zdravotný stav a pomôcť.