Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Zamestnanci v EÚ nemajú nárok na kompenzáciu dovolenky v karanténe

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Karanténa nie je porovnateľná s chorobou, rozhodol vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ).

Luxemburg 14. decembra (TASR) - Zamestnanci, ktorí museli stráviť dovolenku v karanténe počas pandémie koronavírusu, nemajú nárok na náhradné voľno. Karanténa nie je porovnateľná s chorobou, rozhodol vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

ESD sa zaoberal prípadom z Nemecka. Zamestnanec sporiteľne v spolkovej krajine Porýnie-Falcko si chcel v decembri 2020 vziať dovolenku. Jeden deň pred jej začiatkom však musel nastúpiť do karantény, pretože bol v práci v kontakte s osobou, ktorá mala pozitívny test na koronavírus. Od zamestnávateľa žiadal, aby mu dni dovolenky kompenzoval, čo však sporiteľňa odmietla. Najvyšší súdny tribunál EÚ jej teraz dal za pravdu.

Účelom dovolenky je zotavenie po práci, čomu na rozdiel od choroby karanténa zásadne nebráni, konštatoval súd. Preto zamestnávateľ na základe rozhodnutia nie je povinný kompenzovať nevýhody, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku nepredvídateľnej udalosti, akou je karanténa. Súd však pripustil, že členské štáty EÚ môžu stanoviť aj podmienky, ktoré budú voči zamestnancom ústretovejšie.