Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Zástupcovia kultúry: Na podujatie netreba doklad o očkovaní ani test

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Uviedli to v reakcii na verejné vyhlásenia, ktoré sú podľa nich nejednoznačné a nejasné.

Bratislava 14. júla (TASR) - Zástupcovia kultúrneho priemyslu hovoria, že na kultúrnom podujatí sa návštevník nemusí preukazovať absolvovaním očkovania proti ochoreniu COVID-19 ani negatívnym testom. Uviedli to v reakcii na verejné vyhlásenia, ktoré sú podľa nich nejednoznačné a nejasné.

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR podľa nich jasne uvádza, že pokiaľ sa dodržia všetky hygienické a všeobecné podmienky v nej uvedené a dodrží sa počet účastníkov, nevyžaduje sa od návštevníkov preukazovanie očkovania ani platný test na nový koronavírus. Maximálny počet návštevníkov stanovujú podľa COVID semaforu.

"Jediná povinnosť pre každého účastníka kultúrneho podujatia je poskytnúť prostredníctvom formulára ticketingovej spoločnosti, cez ktorú si kupuje vstupenku (alebo na mieste konania), informácie, ktoré slúžia pre evidenciu účastníkov pre prípad, že sa na danom podujatí vyskytne epidemiologický problém," skonštatovali v stanovisku predstavitelia Hudobnej únie Slovenska, Asociácie Hudobných Klubov Slovenska a Združenie promotérov a festivalov na Slovensku.

Nejasne formulované informácie podľa nich spôsobili, že ľudia sa z obáv nutnosti podstupovania ďalších povinností spojených s finančnými nákladmi rozhodli na kultúrne podujatia nechodiť. "To ovplyvňuje, respektíve ohrozuje prípravu a samotnú realizáciu kultúrnych podujatí, predovšetkým predpredaj vstupeniek," upozornili zástupcovia kultúry.