Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V žilinskej FNsP je v karanténe 82 zdravotníkov

Na snímke personál FNsP počas kontroly všetkých osôb vstupujúcich do areálu nemocnice v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nemocnica preto vyzýva lekárov okresu Žilina v odbornostiach vnútorné lekárstvo, pneumológia a ftizeológia, infektológia, aby sa prihlásili na pomoc.

Žilina 23. októbra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je v karanténe už 82 zdravotníckych zamestnancov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Dochádza tak k výraznému oslabeniu tímov, čo môže v nasledujúcich dňoch ohroziť poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti vo vybraných odbornostiach. TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

"Situácia je náročná predovšetkým na internom oddelení, a to aj mimo nového koronavírusu. Dnes sme navyše prišli už takmer o tretinu lekárov z oddelenia vnútorného lekárstva, ktorí sú momentálne v karanténe s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Ide o alarmujúci stav, ktorý sme zatiaľ dokázali udržať len vďaka spolupráci iných oddelení. Čo však vzhľadom na ďalší vývoj pravdepodobne nevydrží dostatočne dlho," zdôraznil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Nemocnica preto vyzýva lekárov okresu Žilina v odbornostiach vnútorné lekárstvo, pneumológia a ftizeológia, infektológia, aby sa prihlásili na pomoc. "Privítame pomoc so službami na oddelení, JIS, ambulancii urgentného príjmu alebo tých najodvážnejších aj v COVID pavilóne. Lekári sa môžu dobrovoľne prihlásiť na emailovej adrese sekretariat.r@fnspza.sk, kde zanechajú kontaktné údaje, na ktoré sa im ozveme,“ uviedla Záteková.

Naša nemocnica nemá právo takúto pomoc nariadiť. Preto sme o súčinnosť požiadali aj Žilinský samosprávny kraj a Okresný úrad Žilina, ktorí sú v tejto veci oprávnení konať, aby nedošlo k ohrozeniu života pacientov," vysvetlila hovorkyňa nemocnice.