Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Koronavírus

Zimbabwe napriek nulovému výskytu vírusu vyhlásilo stav katastrofy

Zimbabwianske ženy pochodujú 18. novembra 2017 v Harare. V uliciach zimbabwianskej metropoly Harare sa v sobotu konajú masové oslavy obyvateľov očakávajúcich zosadenie prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý vládne v tejto africkej krajine nepretržite uplynulých 37 rokov. Foto: TASR/AP

Mnangagwa ďalej vyzval občanov Zimbabwe, aby radšej necestovali do zahraničia, až pokým sa pandémiu nepodarí dostať pod kontrolu.

Harare 18. marca (TASR) - Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa vyhlásil pre globálnu pandémiu ochorenia COVID-19 stav národnej katastrofy, i keď v krajine dosiaľ nepotvrdili ani jeden prípad nákazy novým typom koronavírusu. Informovala o tom v stredu televízia BBC.

Mnangagwa rovnako v tejto súvislosti odložil oslavy dňa nezávislosti, naplánované na 18. apríla, a zakázal verejné zhromaždenia viac ako 100 ľudí. Zákaz zhromažďovania sa na nasledujúcich 60 dní vzťahuje aj na stretnutia v kostoloch, svadby a športové podujatia.

Úrady odložili takisto medzinárodný zimbabwiansky veľtrh, ktorý sa mal uskutočniť 21. - 25. apríla v meste Bulawayo na juhozápade krajiny.

Prezident na tlačovej konferencii vo svojej kancelárii v hlavnom meste Harare síce povedal, že zákaz cestovania sa neuvaľuje, od návštevy Zimbabwe však odrádzal cestujúcich z krajín, v ktorých sa potvrdili prípady koronavírusu.

Mnangagwa ďalej vyzval občanov Zimbabwe, aby radšej necestovali do zahraničia, až pokým sa pandémiu nepodarí dostať pod kontrolu.