Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Žilinský kraj očkuje treťou dávkou vakcíny od spoločnosti Pfizer

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nárok na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 majú aj pacienti s oslabenou imunitou, uviedla Renáta Jaloviarová z oddelenia komunikácie Úradu ŽSK.

Žilina 18. októbra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil v pondelok očkovanie treťou dávkou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Výjazdové vakcinačné tímy sa zamerajú na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov v zariadeniach sociálnych služieb. Podľa Renáty Jaloviarovej z oddelenia komunikácie Úradu ŽSK je zaočkovanosť klientov vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb v Žilinskom kraji na úrovni 82 percent a zamestnancov na úrovni 66 percent.

Doplnila, že nárok na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 majú aj pacienti s oslabenou imunitou. „Napríklad pacienti s onkologickou diagnózou, po transplantácii orgánov a kmeňových buniek a pracovníci v zdravotníctve. ŽSK má pripravené pevné očkovacie centrá a sedem výjazdových skupín pri všetkých nemocniciach v kraji,“ uviedla Jaloviarová.

"Verím, že nebudeme znova čeliť útokom zo strany antivaxerov, popieračov ochorenia COVID-19 a že spoločnosť pochopí význam a dôležitosť očkovania aj treťou dávkou. Odbor zdravotníctva Úradu ŽSK má fungujúcu infolinku na telefónnych číslach 0915 396 428 a 0918 829 989, kam sa môže verejnosť obrátiť v prípade nejasností alebo ak sa potrebuje dozvedieť viac o očkovaní," povedala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Výjazdový tím VakciZuzky podľa Jaloviarovej naďalej jazdí do regiónov, kde je na prvé očkovanie k dispozícii vakcína Janssen. "Jednodávkovou vakcínou sa očkuje aj v epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Naďalej fungujú očkovacie centrá vo všetkých nemocniciach v kraji a v poliklinikách Námestovo a Žilpo Žilina. Kraj zároveň zabezpečuje výjazdové očkovanie priamo vo firmách a stredných školách. Ďalšou možnosťou je očkovanie v ambulanciách," vysvetlila.

"Drvivá väčšina pacientov, ktorí v súčasnosti plnia nemocnice, nie je zaočkovaná. Najviac ich je v nemocnici v Čadci, pričom Kysuce sú najmenej zaočkovaným regiónom v našom kraji. Som presvedčená, že vakcína je v tejto chvíli jediná možnosť, ako zabrániť nárastu pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach. V očkovaní pokračujeme a chceme dať túto možnosť každému, kto má záujem ochrániť seba, svoje okolie a priblížiť sa čo najbližšie k životu pred pandémiou," dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.