Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Koronavírus

ŽSR evidujú v uplynulých dňoch 1 zrážku vlaku s osobou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Na žiadosť železničnej polície boli 21. marca vyrozumievané vlaky o znížení rýchlosti na desať kilometrov za hodinu v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom z dôvodu možnej samovraždy.

Bratislava 24. marca (TASR) – Železnice Slovenskej republiky evidujú za uplynulý týždeň jednu smrteľnú zrážku vlaku s osobou a štyri pokusy o samovraždu. TASR o tom informoval hovorca ŽSR Michal Lukáč.

V utorok 17. marca vlak v úseku Malacky – Veľké Leváre zrazil a usmrtil osobu, ktorá sa podľa ŽSR neoprávnene pohybovala v priechodnom priereze koľaje. V pondelok 16. marca bol v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom ohlásený samovrah, ktorého sa však polícii podarilo včas zaistiť.

"V tom istom dni rušňovodič vlaku v úseku Slovenské Nové Mesto – Michaľany nahlásil osobu so samovražedným úmyslom, ktorá sa pohybovala po koľajisku. Policajná hliadka však osobu nenašla," spresnil Lukáč.

Na žiadosť železničnej polície boli 21. marca vyrozumievané vlaky o znížení rýchlosti na desať kilometrov za hodinu v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom z dôvodu možnej samovraždy. V nedeľu 22. marca bol nahlásený pokus o samovraždu v okolí železničnej stanice Poprad-Tatry. "Vlaky dostali príkaz na opatrnú jazdu a zvýšenú pozornosť. Osoba bola následne zaistená hliadkou Policajného zboru," podotkol Lukáč.

Na zastávke Výčapy-Opatovce 18. marca uviazol osobný vlak pre požiar rušňa vlaku. Prevádzka bola na tri hodiny prerušená. "Príčina požiaru sa vyšetruje," spresnil Lukáč. V úseku Brezno-Halny – Pohronská Polhora sa 21. marca stala dopravná nehoda vozidla, ktoré zostalo stáť v koľajisku. Pri nehode bola poškodená kladka drôtovodov priecestného zabezpečovacieho zariadenia, ktoré bolo následne preskúšané a je funkčné.

ŽSR v uplynulom týždni zaznamenali aj požiare v dôsledku vypaľovania trávy v okolí železničných tratí. Stalo sa tak napríklad v úseku Lipany – Pusté Pole, Turany – Kraľovany, Hanušovce nad Topľou – Lipníky či Štrba – Svit. Požiare boli uhasené privolanými hasičmi.