Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Tradičná zemplínska zabíjačka v Trebišove

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja organizovalo predsilvestrovské podujatie Tradičná zemplínska zabíjačka pred trebišovským kaštieľom 30.decembra 2014 v Trebišove. Foto: TASR/Roman Hanc

Tradičnú zemplínsku zabíjačku si dnes mohli pozrieť návštevníci pred kaštieľom v Trebišove. Cieľom bolo ukázať spôsob, ako sa kedysi spracovávala ošípaná a pripravovali výrobky z nej.

Trebišov 30. decembra (TASR) - Tradičnú zemplínsku zabíjačku si dnes mohli pozrieť návštevníci pred kaštieľom v Trebišove. Predsilvestrovskú akciu pre gurmánov, fanúšikov tradícií a folklóru, ale aj pre deti pripravilo už po štvrtý raz Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína.

Cieľom bolo ukázať spôsob, ako sa kedysi spracovávala ošípaná a pripravovali výrobky z nej. K zaujímavostiam patrilo napríklad opaľovanie srsti zabitého prasaťa slamou. "Náš henteš (mäsiar) používa pri premene ošípanej na výborné zabíjačkové špeciality repliky tradičných nástrojov, ktoré sa kedysi pri zabíjačkách na Zemplíne používali," priblížila TASR riaditeľka trebišovského Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.



Podujatie sa konalo pod mottom "Ľudze poce jes, pic i tancovac, bo stari rok konči a novi začina". Záujemcovia mohli ochutnať zabíjačkové špeciality ako čerstvú klobásu, jaternicu či zabíjačkovú kapustu. Na deti čakali rôzne atrakcie, hry a súťaže, napríklad o najkrajšiu masku prasiatka. V rámci zábavy spojenej s hudbou nechýbalo rozpoznávanie významu nárečových slov, ktoré sa každoročne teší veľkej obľube.

Keďže kaštieľ je vstupnou bránou na Tokajskú vínnu cestu, návštevníci sa v chladnom počasí mohli zohriať pri pohári tokajského vína.