Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Architekti môžu predkladať návrhy na riešenie promenády na Šírave

Na archívnej snímke Zemplínska šírava Foto: TASR - Roman Hanc

Promenáda má v blízkej budúcnosti spojiť mólo pri Hoteli Glamour s areálom Thermalparku Šírava. O víťaznom architektonickom riešení rozhodne päťčlenná porota.

Košice/Kaluža 17. októbra (TASR) - Krajská organizácia Košice Región Turizmus vyhlásila v stredu krajinársko-architektonickú súťaž návrhov, z ktorej má vzísť projektová dokumentácia na realizáciu pešej promenády na brehu Zemplínskej šíravy. Víťazný návrh bude známy tesne pred Vianocami.

Ako informovala organizácia, svoje návrhy môžu predkladať osoby alebo subjekty, ktoré sú oprávnené na činnosť podľa zákona o autorizovaných architektoch a stavebných inžinieroch, respektíve architekti, krajinní architekti a stavební inžinieri z krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska do 12. decembra 2018. Lehota na vyhlásenie výsledkov súťaže je stanovená na 21. decembra tohto roku.

Promenáda má v blízkej budúcnosti spojiť mólo pri Hoteli Glamour s areálom Thermalparku Šírava. O víťaznom architektonickom riešení rozhodne päťčlenná porota, v ktorej sú okrem vyhlasovateľa aj traja architekti. Traja najúspešnejší účastníci majú prisľúbené aj finančné odmeny. Pre neocenené návrhy, ktoré ale prinesú pozoruhodné riešenia, je vyhradená tiež určitá suma.

"V poslednom období pribudli na Šírave nové alebo vynovené hotely, veľkú odozvu mali aj prvé dva ročníky nášho Pieskového kráľovstva. Vlani i v tomto roku sme podporovali infraštrukturálne projekty v Ruskej Bystrej, ale aj v lome Beňatina. Preto vnímam realizáciu promenády ako ďalší plánovaný krok v našej snahe o systematický rozvoj a zvyšovanie atraktivity Zemplínskej šíravy," uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Podľa jej ďalších slov sa snažia k týmto aktivitám pristupovať inovatívne a s dôrazom na kreativitu. "Je to možno ťažšie, zložitejšie riešenie, ale dávame priestor odborníkom na krajinársku architektúru, a preto tento návrh nebude robený od stola, ale s ohľadom na priestor, v ktorom sa bude nachádzať a jeho rekreačno-zážitkové využitie," uzavrela.

Záujemcovia nájdu všetky potrebné informácie na webovej stránke www.kosiceregion.com.