Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Arcibiskup B. Bober požehnal v Košiciach obraz patrónky sv. Alžbety

Košický arcibiskup Bernard Bober, foto z archívu. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Svätú Alžbetu charakterizovala charitatívna činnosť a pomoc chudobným a núdznym.

Košice 16. novembra (TASR) – Obraz svätej Alžbety Uhorskej, ktorý zdobí vestibul Historickej radnice mesta Košice, požehnal v sobotu arcibiskup Bernard Bober pri príležitosti vyhlásenia tejto svätice za patrónku Košíc. Olejomaľba od neznámeho autora zobrazuje sv. Alžbetu, ako udeľuje almužny. Obraz bol vyhotovený z roku 1737 na pamiatku 500. výročia jej kanonizácie.

Slávnostné vyhlásenie patrónky Košíc sa uskutoční v nedeľu (17. 11.) počas omše v katedrále sv. Alžbety. Košický arcibiskup a metropolita odovzdá primátorovi Jaroslavovi Polačekovi dekrét, ktorým vatikánska Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí v októbri potvrdila, že "svätá Alžbeta Uhorská je nebeskou patrónkou Košíc". Stalo sa tak po tom, ako v apríli schválilo takýto návrh mestské zastupiteľstvo a arcibiskup ho odobril.

"Istým spôsobom uzatvárame kruh, keď kult svätej Alžbety bol v meste Košice po stáročia a radní už v 13. storočí používali na pečatiach vyobrazenie svätej Alžbety, nikdy však nebola vyhlásená za patrónku mesta," uviedol primátor Jaroslav Polaček.

K oficiálnemu vyhláseniu dochádza symbolicky v roku, keď sú Košice Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Svätú Alžbetu charakterizovala práve charitatívna činnosť a pomoc chudobným a núdznym. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo posilniť mesto Košice patrónom, ktorý v histórii predstavuje jeden z najsilnejších obrazov práve dobrovoľníctva," dodal primátor.

Arcibiskup Bober pripomenul, že sv. Alžbeta je oddávna patrónkou kostola aj farnosti. Žiadosť mesta o jej vyhlásenie za patrónku novodobých Košíc s viacerými ďalšími farnosťami, ktoré majú svoje patronáty, privítal. "V súčasnosti, keď sa mesto rozšírilo o nové sídliská, tak mne to veľmi dobre padlo. Naozaj, patrí sa, aby táto starobylá patrónka zjednocovala všetkých tých nových ľudí, ktorí sem prišli v ostatnom čase," povedal.

Svätá Alžbeta Uhorská sa narodila v roku 1207 a bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. z rodu Arpádovcov a jeho manželky Gertrúdy. Známa je ako patrónka žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií.