Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Areál Turzovských kúpeľov otvoria pre verejnosť

Na archívnej snímke predseda KSK Rastislav Trnka. Foto: TASR František Iván

Areál jazera Turzov otvárame pre všetkých návštevníkov, ktorí hľadajú oddych v menej navštevovaných turistických miestach nášho kraja, povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Gelnica 29. júla (TASR) – Areál Turzovských kúpeľov pri Gelnici v sobotu (31. 7.) otvoria pre verejnosť. Súčasťou bude aj brigáda, v rámci ktorej v okolí Turzovského jazera pribudnú lavičky i doplnková turistická infraštruktúra. TASR o tom informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Ako pripomenul predseda KSK Rastislav Trnka, kraj pripravuje komplexnú rekonštrukciu Turzovských kúpeľov. "Kým nebude zrealizovaná, nechceme, aby bola táto rekreačná oblasť zamknutá. Areál jazera Turzov otvárame pre všetkých návštevníkov, ktorí hľadajú oddych v menej navštevovaných turistických miestach nášho kraja," povedal.

Brigádu zameranú na revitalizáciu tejto rekreačnej oblasti organizuje KSK v spolupráci s mestom Gelnica. V areáli plánujú upraviť altánky, ohniská, vchod do areálu, osadené budú nové lavičky, odpadkové koše aj drevené sochy, ktoré budú súčasťou turistickej infraštruktúry. "Som nesmierne rád, že sa Turzov po rokoch chátrania v súkromných rukách stal opäť verejným vlastníctvom a že táto pýcha Dolného Spiša dostáva šancu na opätovný reštart. Verím, že spolu ukážeme celému Slovensku cestu, ako sa máme správať k svojmu kultúrnemu a historickému dedičstvu," uviedol primátor Dušan Tomaško.

Brigáda sa v areáli jazera Turzov začne v sobotu o 9.00 h. Súčasťou otvorenia areálu bude tiež kultúrny program. KSK verí, že aj takýmto spôsobom sa mu podarí oživiť cestovný ruch v tejto časti Hnileckej doliny.

KSK odkúpil areál Turzovských kúpeľov od súkromného vlastníka po tom, čo uznesenie vo februári tohto roka schválilo krajské zastupiteľstvo. Areál plánuje komplexne zrekonštruovať tak, aby kúpele opäť slúžili na svoj účel. „V prvom kroku bude vyhlásená medzinárodná obchodná a architektonická súťaž, ktoré poskytnú informácie o tom, ako objekty čo najlepšie využiť a aké služby by mali byť v areáli poskytované,“ spresnila Terezková s tým, že o prípravách rekonštrukcie Turzovských kúpeľov budú priebežne informovať.