Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Audiovizuálny zážitok Hidden Orchestra sa vracia do košickej Tabačky

Ilustračné foto Foto: beyonce-tour.photoshelter.com

V zrekonštruovanej Tabačke - Kulturfabrik zahrá škótska štvorica okolo Joea Achesona svoju audiovizuálnu šou už vo štvrtok 19. novembra.

Košice 17. novembra (TASR) - Pred štyrmi rokmi ohúrila skupina Hidden Orchestra divákov trenčianskej Pohody a ešte v tom istom roku hudobníci zažiarili aj v košickej Tabačke. Po čase sa Hidden Orchestra, jeden z výrazných reprezentantov niekdajšej nu-jazzovej scény, vracia práve na východ Slovenska. V zrekonštruovanej Tabačke - Kulturfabrik zahrá škótska štvorica okolo Joea Achesona svoju audiovizuálnu šou už vo štvrtok 19. novembra.

„Ako napovedá názov, Hidden Orchestra sú projektom, ktorý určite poteší fanúšikov legendárnych The Cinematic Orchestra, prípadne The Submotion Orchestra, Bonoba alebo Skalpelu. Hidden Orchestra tvoria atmosférickú hudbu, ktorá asociuje soundtracky k filmom, daždivé počasie Edinburghu a nebojí sa vstúpiť do vôd jazzu, world music, hip-hopových produkcií, ambientu a elektroniky,“ priblížil dramaturg podujatia Lukáš Berberich s tým, že výsledkom je hypnotický inštrumentálny mix, ktorý viac ako na výrazné momenty stavia skôr na postupnom budovaní nálady.

Okrem toho sú Hidden Orchestra mimoriadne aktívnym koncertným telesom, ich zohratosť, inštrumentálna zručnosť a prelínanie syntetických zvukov so živými nástrojmi sa prejavuje najvýraznejšie práve na pódiu. Jedným z poznávacích znamení telesa je využívanie hneď dvojice bubeníkov.

„Skupina vznikla na konci minulej dekády ako Joe Acheson Quartet a debutovala v 2010 platňou s príznačným názvom Night Walks. Aktuálnym počinom projektu je remixový album Reorchestrations, na ktorom Hidden Orchestra upravili mimo iných aj skladbu českého kolegu z vydavateľstva Denovali - Floexa - či vlastnej spoluhráčky, éterickej huslistky a klávesistky Poppy Ackroyd, ktorá s Orchestrom zavíta aj do Košíc,“ upozornil Berberich.