Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Bábkové divadlo v Košiciach pozýva na rozprávku H. CH. Andersena

Na archívnej snímke generálna skúška inscenácie Bábkovom divadle Košice. Foto: TASR František Iván

V inscenácii diváci uvidia členov umeleckého súboru divadla Janu Bartošovú, Kristínu Medveckú-Heretikovú, Eriku Orgován Molnárovú, Petra Creeka Orgována a Lukáša Takáča.

Košice 25. mája (TASR) – Scénickú verziu rozprávky Hansa Christiana Andersena Statočný cínový vojačik pripravilo Bábkové divadlo v Košiciach (BDK). V premiére ju pre divákov uvedie v piatok 27. mája.

Pôvodný Andersenov text hovorí o tom, ako malý chlapec dostal darček v podobe súpravy 25 cínových vojačikov. Všetci sú rovnakí, až na jedného, ktorý má jednu nohu kratšiu, keďže naň pri výrobe nezvýšil dostatok cínu. Vojačik sa dostane na stôl malého chlapca, tam zbadá papierovú baletku, ktorá stojí na jednej nohe – a zamiluje sa do nej. Tým sa spustí reťazec dobrodružstiev, ktoré statočný vojačik musí zvládnuť v boji o srdce vysnívanej baletky.

"Režisér Peter Palik sa textom rozprávky inšpiroval a vo svojej autorskej koncepcii sa snažil ukázať krásu i silu posolstva príbehu aj na divadelných doskách. Jedným z motívov je, že žiadny fyzický hendikep by nemal zastaviť človeka, aby išiel vytrvalo za svojím snom. Aj napriek nepriazni osudu a mnohým prekážkam, ktoré sú s dosiahnutím cieľa spojené," informoval manažér BDK Martin Konečný.

V inscenácii diváci uvidia členov umeleckého súboru divadla Janu Bartošovú, Kristínu Medveckú-Heretikovú, Eriku Orgován Molnárovú, Petra Creeka Orgována a Lukáša Takáča. Výpravu titulu mala na starosti Naďa Salbotová, navrhla scénu, bábky i kostýmy, ktoré vyrobili umelecké dielne divadla. Hudbu skomponoval Daniel Špiner.

Inscenácia je vhodná pre deti od štyroch rokov.