Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Betlehemské zvyky predstavujú jasličkári zo Slovenska i zahraničia

Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR) zorganizovalo 5. decembra 2015 v Košiciach medzinárodné stretnutie betlehemských pastierov. Vianočnú atmosféru s tradičnými zvykmi predstavili kolektívy zo Slovenska, Rumunska a Maďarska. Každá obec, každý kraj a národ však majú v hraní betlehemskej scénky svoje originálne a jedinečné prvky. Diváci tak môžu sledovať, v čom sa líšia a v čom sú spoločné. Foto: TASR/František Iván

Betlehemskí pastieri sa v obci Janík stretávali už pätnásť rokov.

Košice 5. decembra (TASR) – Tradičné zvyky spojené s vianočnými sviatkami prezentujú dnes v centre Košíc v rámci medzinárodného stretnutia betlehemskí pastieri zo Slovenska, Rumunska a Maďarska. K vianočným zvykom vo všetkých krajinách pod karpatským oblúkom patria tzv. jasličkári. Každá obec, každý kraj a národ však majú v hraní betlehemskej scénky svoje originálne a jedinečné prvky. Diváci tak môžu sledovať, v čom sa líšia a v čom sú spoločné.

Program už tradičného podujatia bude pokračovať v nedeľu (6.12.) v obci Janík v okrese Košice-okolie. "Betlehemskí pastieri sa v obci Janík stretávali už pätnásť rokov. Keďže ide o veľmi zaujímavé podujatie, ktoré má veľký ohlas, rozhodli sme sa predstaviť ho aj v širšom rozmere. Po prvý raz ho preto naše kultúrne centrum organizuje aj v Košiciach," priblížil riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria Michal Kupec.

Snahou organizátorov je zoznamovať širokú verejnosť s rôznymi tradičnými remeslami, oživovať zvyky predkov v spoločnosti miestnych a zahraničných aktérov a remeselníkov. "Z nášho pohľadu je mimoriadne dôležité, že tradícia betlehemských pastierov je v údolí Bodvy stále živá. V mnohých obciach sú jasličkári aktívni a v čase Vianoc navštevujú domácnosti. Bez tejto tradície si to nevedia predstaviť napríklad obyvatelia Turnianskej Novej Vsi. Jedinečný je aj najstarší 'anjel' z Hosťoviec – starý pán, ktorý má 90 rokov, okrem toho, že je v betlehemskej hre anjelom, stále vlastnoručne vyrába kačacie pierka, ktoré sa pri vinšovaní používajú, a odovzdáva túto tradíciu aj mladým ľuďom," povedal Kupec.



Domáce i zahraničné kolektívy predstavujú dnes popoludní svoj krátky program s tematikou betlehemských zvykov v areáli Rodošta na Hrnčiarskej ulici. Sú medzi nimi jasličkári z rumunskej dediny Gheorghieni a z maďarských obcí Ópály, Gencsapát a Csátalja. Slovensko zastupujú obce Závadka, Janík, Hosťovce, Péder a Turnianska Nová Ves. V areáli Východoslovenského múzea (VSM) sa konajú aj remeselnícke tvorivé dielne, súčasťou je i výstava Tvorivý domov, ktorá prezentuje výrobky klientov domovov sociálnych služieb. Pri ich výrobe použili špecifické prvky tradičnej ľudovej kultúry Abova, Zemplína, Spiša i Gemera.

Betlehemci po 16.00 h prejdú mestom k Divadlu Thália. Deti sa môžu v tanečnom domčeku naučiť tance z Magyarpalatky, tanečný dom pre dospelých bude pokračovať po 21.00 h. Predtým vystúpia na javisku divadla vo večernom galaprograme folklórny súbor Ilosvai z Veľkej Idy a skupina Szalonna és Bandája z Budapešti.

V nedeľu (6.12.) sa účastníci presunú do obce Janík, kde sa ďalší program v poradí 16. Medzinárodného stretnutia betlehemských pastierov začne o 10.00 h bohoslužbou. Po nej sa predstavia jednotlivé skupiny.