Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Betliar bude počas Noci múzeí takmer do polnoci miestom objavov

Jeseň v historickom parku kaštieľa Betliar v okrese Rožňava. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kaštieľ a park Andrássyovcov sa stanú v sobotu miestom objavov.

Betliar 15. mája (TASR) - Múzeum Betliar pripravilo pre svojich návštevníkov v rámci Noci múzeí 16. mája niekoľko atrakcií, ktoré potrvajú takmer do polnoci.

Kaštieľ a park Andrássyovcov sa stanú v sobotu miestom objavov. "Prvýkrát v histórii múzea budú mať návštevníci možnosť v rámci špeciálnych prehliadok s baterkami vidieť aj tie časti kaštieľa, ktoré bežne nie sú sprístupnené. V sprievode kurátorov tak objavia čaro bočných točitých schodísk, uzavretých chodieb či kúpeľní kaštieľa," uviedla pre TASR kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Tak ako po minulé roky aj teraz sa budú konať obľúbené prehliadky v historických kostýmoch s hudobnými prekvapeniami v expozícii kaštieľa. Od skorých popoludňajších hodín budú pre deti pripravené tvorivé dielne spojené s tematickými prehliadkami kaštieľa. S deťmi bude tvoriť profesionálna výtvarníčka.

"Najdôležitejším bodom programu tohto dňa je sprístupnenie výstavy súčasného umelca Jara Vargu, ktorá je pilotným projektom novej aktivity múzea s názvom Múzeum Contemporary na podporu súčasného umenia," zdôraznila Krajčiová. Dodala, že Jaro Varga patrí medzi našich najvýznamnejších umelcov. Je šéfkurátorom MeetFactory v Prahe, kde momentálne žije a tvorí. Jeho dielo Knižnica bude 16. mája až 30. septembra sprístupnené v 70 rokov uzavretej rotunde pri vstupnej bráne parku.

Tvorivé dielne pre deti na tému Vejár kráľovnej Alžbety potrvajú od 13.00 do 16.00 h, začnú sa každú celú hodinu a budú spojené s tematickou prehliadkou kaštieľa. O 15.00 h je naplánované otvorenie Múzea Contemporary - výstava diela Jara Vargu v rotunde. Prehliadky v súdobých kostýmoch s hudobnými ukážkami budú v čase od 17.30 do 23.00 h (posledná prehliadka sa začne o 22.00 h). Do objaviteľských prehliadok kaštieľa s baterkami po netradičnej trase cez bežne nesprístupnené miestnosti a schodiská s kurátormi múzea sa možno zapojiť o 19.30 h, 20.00 h, 21.00 h a 21.30 h. Ohňostroj spustia o 23.00 h.