Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Rozsiahly lesný požiar pri Betlari zasiahol asi päť hektárov lesa

Hasiči v boji s rozsiahlym lesným požiarom pri obci Betliar (okr. Rožňava), 6. augusta 2013. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na likvidáciu požiaru bude nasadená aj letecká technika.

Betliar 21. marca (TASR) – Pri rozsiahlom požiari lesa v katastri obce Betliar v okrese Rožňava zasahujú v týchto chvíľach príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Ako TASR informovala Bernadeta Múdra z Prezídia HaZZ, požiar zasiahol približne päť hektárov.

"Pri udalosti zasahujú hasiči z Rožňavy, Dobšinej, Košíc i Košíc – Šace, z Moldavy nad Bodvou, Popradu, Prešova, Banskej Bystrice a zo Spišskej Novej Vsi. Na likvidáciu požiaru bude nasadená aj letecká technika," dodala Múdra.

Pri hasení požiaru lesa v katastri obce Betliar pomáhajú aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Na základe požiadavky od Hasičského a záchranného zboru z Rožňavy nasadili ozbrojené sily na pomoc vojenský vrtuľník s bambi vakom. "Samozrejme, ak sa požiadavka o pomoc rozšíri aj na ďalšiu techniku, sme pripravení pomôcť," uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Ozbrojené sily SR nasadili na pomoc vrtuľník z Vrtuľníkového krídla v Prešove.

Ako spresnila Silvia Jančovičová z Prezídia HaZZ, požiar bol nahlásený krátko pred 14.00 h. "Momentálne na mieste udalosti zasahuje takmer 50 hasičov z Košického kraja s 15 kusmi hasičskej techniky. Zároveň bola vyžiadaná výpomoc z Prešovského a Banskobystrického kraja. Na likvidáciu požiaru boli nasadení aj špeciálne vycvičení hasiči z modulu pozemného hasenia východ a vojenský vrtuľník," uviedla Jančovičová. Doplnila tiež, že náročné hasiace práce koordinuje riaditeľ KR HaZZ v Košiciach Jozef Fedorčák. V súvislosti s nasadením väčšieho počtu síl a prostriedkov bol zriadený aj riadiaci štáb hasenia na mieste udalosti.