Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Do boja proti siniciam v košickom jazere nasadili aj baktérie

Boj proti siniciam na jazere v mestskej časti Košice - Nad Jazerom je v tretej finálnej fáze. Prezentácia doterajších výsledkov boja proti siniciam bola témou brífingu, ktorý sa konal na brehu jazera. Na snímke z brífingu 13. augusta 2015 zľava viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová , primátor Košíc Richard Raši, hydrobiológ Blahoslav Maršálek z Masarykovej univerzity v Brne a vpravo starostka mestskej časti Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová. Foto: TASR – Milan Kapusta

Po minulých dvoch aplikáciách zdraviu neškodnej látky dnes do vody aplikovali bakteriálnu zmes, ktorá v nádrži aj do budúcna obmedzí rozvoj fytoplanktónu.

Košice 13. augusta (TASR) – Špeciálna prírodná metóda na elimináciu siníc, ktorú uplatňujú toto leto v plážovom jazere v košickej mestskej časti Nad jazerom, zaznamenáva úspech. Voda je zjavne priezračnejšia a čistejšia, čo víta množstvo kúpajúcich sa návštevníkov. Po minulých dvoch aplikáciách zdraviu neškodnej látky dnes do vody aplikovali bakteriálnu zmes, ktorá v nádrži aj do budúcna obmedzí rozvoj fytoplanktónu.



"Aj laicky vidieť, že prvé kroky sa vydarili, rozhodne však ešte nemáme vyhraté. Používame teraz zhruba pol tony baktérií, koncentrát vo forme prášku. Je to zmes kultúr, ktoré si vzájomne podávajú substrát tak, aby vzali siniciam životný priestor a živiny. Ide o podanú ruku prírode, aby sa do konca sezóny poistili tie procesy, ktoré tu začali," vysvetlil novinárom autor unikátnej metódy profesor Blahoslav Maršálek z Brna.



Pri dvoch predchádzajúcich opatreniach došlo k vytvoreniu filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou, ktorá zabránila prístupu kyslíka ku siniciam, tie odumreli a zároveň neuvoľnili do vody toxíny, ako to býva pri mechanickom poškodení. Ak by však nedošlo k ďalšiemu kroku, situácia by sa podľa odborníka časom vrátila k minulému stavu. "Sinice sú mimoriadne schopní bojovníci," pripomína profesor. V septembri bude jeho tím robiť vo vode analýzy a špeciálne odbery v priestore, kde je silná vrstva bahna s potenciálnym zdrojom siníc. S koncepčného hľadiska je podľa neho bahno potrebné buď vyťažiť alebo ošetriť, zafixovať a zakonzervovať. Čo bude výhodnejšie, ukážu analýzy.

Boj proti siniciam v Košiciach


Z hľadiska súčasnej kvality vody sú rozbory pozitívne. "Siníc je veľmi málo. Rozhodne je to pre kúpanie úplne vyhovujúca voda," konštatoval Maršálek.

Výsledky potešili aj starostku MČ Košice – Nad jazerom Lenku Kovačevičovú. "Oproti minulému roku, kedy kvôli množstvu kvitnúcich siníc platil zákaz vstupu do vody, len počas uplynulého víkendu sme mali na jazere viac ako 1500 návštevníkov. Je to úžasné číslo a s vlaňajškom sa to naozaj nedá ani porovnať," povedala. Ocenila, že sa mesto zapojilo do tohto projektu. Pripomenula, že naposledy sa vodná plocha revitalizovala pred 20 rokmi.

Špeciálnu metódu, ktorá je úspešná aj v zahraničí, použili Košice ako prvé mesto na Slovensku. Na revitalizáciu vodnej plochy v rekreačnom areáli mesto vyčlenilo v rozpočte zhruba 83.000 eur. "To, že si tohoročnú letnú sezónu môžu Košičania znova bez obáv užívať v obľúbenom jazere, je pre mňa potvrdením správneho rozhodnutia pustiť sa do vyčistenia tejto vodnej plochy. Tisíce ľudí si tak tieto horúce dni spríjemňujú kúpaním a vodnými športmi," zhodnotil primátor Richard Raši.