Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Botanická záhrada v Košiciach ponúka výstavu orchideí

Foto: TASR/František Iván

Návštevníkov poteší pestrá paleta tropických a subtropických druhov.

Košice 21. februára (TASR) – Výstavu orchideí dnes otvorili v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Návštevníci sa môžu pokochať tropickými a subtropickými druhmi. Oko diváka poteší predovšetkým lišajovec, vanda, cymbídium, dendróbium a črievičkovec.

Výstava s názvom Orchidey – skvosty v ríši rastlín potrvá do 9. marca 2014 a prístupná bude denne, vrátane víkendových dní, od 9.00 do 16.00 h v expozičných skleníkoch. Ide o šiestu výstavu orchideí v Botanickej záhrade na Mánesovej 23.

"Už tradičná výstava orchideí v tomto 'jarnom' počasí informuje návštevníka o nevšednej kráse, tvaroch, pestrých farbách a životných prejavoch tropických orchideí. Ľudia túžiaci po vedomostiach, kráse, tajomstve, exotickosti a záhadnosti orchideí majú návštevou Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach jedinečnú príležitosť užitočne vyplniť voľný čas a zrelaxovať pri obdivovaní nádherných kvetov orchideí či ďalších zaujímavých expozíciách s nemenej zaujímavými tropickými rastlinami," povedal riaditeľ Botanickej záhrady Sergej Mochnacký.

Ako vysvetlil vedúci oddelenia tropickej a subtropickej vegetácie Peter Fridman, do čeľade vstavačovité, teda k orchideám, patrí približne 25.000 až 30.000 botanických druhov. Ide o najväčšiu, mladú a nestabilnú čeľaď, ktorá sa vyznačuje obrovskou variabilitou a pestrosťou kvetov. "Ich šľachteniu a kríženiu sa venuje pozornosť už viac ako 100 rokov a dnes poznáme viac ako 100.000 krížencov. K najčastejšie pestovaným orchideám v domácnostiach patria zástupcovia rodu lišajovec (Phalaenopsis) - táto obľúbená orchidea, ktorá má veľmi atraktívne kvety, rastie prirodzene ako epifytická rastlina v dažďových pralesoch Ázie, Novej Guiney a severnej Austrálie a má asi 60 rôznych druhov," priblížil.

Zaujímavostí je viac

Jednou zo zaujímavostí výstavy patrí vanilka pravá (Vanilla planifolia), ktorá je jedinou úžitkovou orchideou. Predstavuje jednu z najprimitívnejších orchideí, ktorá rastie ako liana a pochádza z Mexika. Pestuje sa pre tobolky, takzvané vanilkové struky, ktoré sú žiadané na celom svete pre lahodnú príchuť a vôňu. Pôvodne ju objavili a pestovali Aztékovia ako dochucovadlo jedál. Do Európy ju doviezol v 16. storočí španielsky dobyvateľ Cortéz. V súčasnosti sa pestuje v tropickom pásme po celom svete na vanilkových plantážach. Pretože kvety vanilky dokážu opeliť len včely jedného rodu, žijúce výlučne v oblasti Mexika, v iných častiach sveta sa musia kvety vanilky opeľovať ručne, čo značne predražuje jej pestovanie.

"Za jeden z najväčších skvostov botanickej záhrady považujeme aj najdrahšiu orchideu na svete druhu črievičkovec Rothschildianov (Paphiopedilum rothschildianum). V našej zbierke sa nachádzajú dva exempláre, pričom hodnota jedného sa pohybuje okolo 4000 eur, no návštevníci ju, žiaľ, počas výstavy neuvidia, pretože v súčasnosti nemá obdobie kvitnutia - tento druh kvitne začiatkom zimy," uviedol Fridman. Orchidey podľa jeho slov rastú voľne v prírode aj na Slovensku, a to celkovo 79 druhov a poddruhov vstavačovitých. Rastú na lúkach, pasienkoch, rašeliniskách, v močiaroch a lesoch.

"Ničenie prirodzených stanovíšť týchto rastlín spôsobuje ich ústup v našej prírode, navyše ich zber a vykopávanie predstavuje hrozbu už nielen pre vzácnejšie druhy, ale niekedy dokonca aj pre tie bežnejšie. Deje sa to napriek tomu, že všetky slovenské orchidey sú chránené zoznamom CITES a ich zber, ničenie či poškodzovanie stanovíšť, na ktorých rastú, sú zakázané," konštatoval odborník.