Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Byty v dome na Luníku IX, ktoré zasiahol požiar, ostávajú neobývané

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Starosta zatiaľ nevedel odhadnúť výšku škôd a potrebný rozsah opravy, posúdiť to má odborná firma.

Košice 9. októbra (TASR) – Do bytov, ktoré priamo nezasiahol sobotňajší nočný požiar v bytovom dome na sídlisku Luník IX v Košiciach, sa popoludní ich obyvatelia mohli vrátiť. Neobývané zatiaľ ostávajú poškodené byty na najvyššom poschodí, ktoré spolu so strechou požiar priamo zasiahol. TASR to potvrdil starosta mestskej časti Marcel Šaňa.

V bytoch na najvyššom poschodí bývalo odhadom 40 až 50 ľudí. „Ponúkli sme im ubytovanie v priestoroch miestneho úradu,“ uviedol Šaňa s tým, že ľudia si však našli ubytovanie u príbuzných.

Stav strechy na bytovom dome obhliadol cez deň statik, v pondelok (11. 10.) má poskytnúť dokumentáciu. Starosta zatiaľ nevedel odhadnúť výšku škôd a potrebný rozsah opravy, posúdiť to má odborná firma. Mimoriadny stav, ktorý v mestskej časti vyhlásili, naďalej trvá.

Požiar vznikol po polnoci v jednom z bytov na štvrtom nadzemnom podlaží, pravdepodobne od horiacej sviečky a šíril sa na poschodí ďalej. Podľa hasičov požiar zasiahol osem bytov a podkrovie so strechou. Zasahovalo 21 hasičov s 11 vozidlami, likvidáciu požiaru ukončili o 6.14 h. O dve hodiny neskôr mali hasiči k miestu opäť výjazd na žiadosť policajtov, ktorí pozorovali dym vychádzajúci spod strechy. „O 8.08 bolo opäť nahlásené zadymenie podkrovnej časti. Tam výjazdovali tri kusy techniky, hasiči museli tú konštrukciu rozobrať, prejsť to termokamerou, zistiť skryté ohniská a uhasiť to,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

K zraneniam pri požiari nedošlo, obyvatelia stihli včas vybehnúť von. Nočná evakuácia sa týkala celého bytového domu aj susednej bytovky, do tej sa mohli obyvatelia už po uhasení požiaru vrátiť. Provizórne ubytovanie zriadili v priestoroch miestneho úradu, tí, ktorí ho využili, išli ráno k príbuzným.