Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Počet chorých na chrípku dramaticky stúpa

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nárast chorobnosti na ARO v kraji je zatiaľ podobný ako pred rokom, vtedy kulminoval v polovici februára.

Bratislava 31. januára (TASR) – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v piatom kalendárnom týždni tohto roka stúpol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 31,8 percenta. Lekári nahlásili 70.714 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Košickom, najmenej v Žilinskom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.



Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v uplynulom týždni v 8936 prípadoch, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom ich počet stúpol o 75,2 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trenčianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najcitlivejší na ochorenie boli ľudia vo veku šesť až 14 rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo vo piatom kalendárnom týždni hlásené spolu v 262 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 156 materských škôl, 99 základných škôl a sedem stredných škôl.

Hlásených bolo šesť prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI v Žilinskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Jedno ochorenie sa skončilo úmrtím. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 16 prípadov SARI, z nich štyria chorí zomreli.

Počet akútnych respiračných ochorení v Nitrianskom kraji stúpol takmer o pätinu



Počet akútnych respiračných ochorení V Nitrianskom kraji v piatom kalendárnom týždni stúpol oproti predchádzajúcemu týždňu takmer o pätinu. Nahlásených bolo 9616 akútnych respiračných ochorení, z toho bolo 1181 chrípkových ochorení. „Zaznamenali sme nárast chorobnosti o 19,3 percenta oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu. Na celkovom počte hlásených akútnych respiračných ochorení sa chrípka a chrípke podobné ochorenia podieľali 12,3 percenta,“ informovali o tom pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Najvyššiu chorobnosť zaznamenali zdravotníci v skupine detí od nula do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 205 osôb, čo predstavuje 2,1 percenta z celkového počtu hlásených ochorení. K najčastejším komplikáciám patrili zápaly prínosových dutín, zápaly pľúc a zápaly stredného ucha. Ochorenia hlásilo 69 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 63 percent lekárov pre dospelých.

Výchovno-vzdelávací proces bol prerušený v 38 školských zariadeniach. Zatvorených bolo 23 materských škôl, 13 základných škôl, jedna stredná škola a Spojená škola internátna Levice. V okrese Nové Zámky bol potvrdený jeden prípad SARI nozokomiálneho pôvodu u 72-ročného muža s potvrdeným vírusom chrípky typu A.



ZATVORILI 64 ŠKÔL: Chorobnosť v Košickom kraji sa zvyšuje



Zvýšený počet detí chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji mal v tomto týždni za následok zatvorenie 64 škôl. Chrípkové prázdniny mali na 41 materských a 23 základných školách.

Podľa zverejnených údajov košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) bolo najviac zatvorených škôl v okresoch Košice II (15), Sobrance, Spišská Nová Ves (po deväť) a Košice I (sedem), ďalšie boli v okresoch Gelnica, Michalovce (po šesť), Košice-okolie (päť), Košice III (štyri) a Košice IV (tri).

Lekári hlásili celkovo 12.750 chorých na ARO, z toho bolo 981 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Chorobnosť v 5. kalendárnom týždni stúpla v porovnaní s predchádzajúcim o 32,5 percenta. 

Komplikovaný priebeh chorôb malo 192 ľudí, najčastejšie to boli zápaly prínosových dutín. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do piatich rokov.

Nárast chorobnosti na ARO v kraji je zatiaľ podobný ako pred rokom, vtedy kulminoval v polovici februára.

Aj nemocnica Zvolen vydala kvôli chrípke zákaz návštev


Pre značný vzostup chorobnosti na respiračné ochorenia a chrípku a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) platí na oddeleniach Nemocnice Zvolen od piatka až do odvolania zákaz návštev.

"Ide o preventívne opatrenie, ktorého platnosť bude ukončená po zlepšení epidemiologickej situácie," uviedla pre TASR Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá zvolenskú nemocnicu spravuje.

Už od stredy (29.1.) platí zákaz návštev na všetkých oddeleniach aj v najväčšej nemocnici v Banskobystrickom kraji - Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.