Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Chystajú koncert k 80. výročiu deportácie Židov a pamiatke obetí

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Naplánovaný je na štvrtok (11. 4.) o 19.00 h v Dome umenia v Košiciach.

Košice 8. apríla (TASR) - Štátna filharmónia Košice (ŠfK) pripravuje koncert venovaný 80. výročiu deportácie židovských obyvateľov z Košíc a pamiatke zavraždených obetí. Naplánovaný je na štvrtok (11. 4.) o 19.00 h v Dome umenia. Ako TASR zo ŠfK informovala Lucia Radzová, predtým sa uskutoční aj tematická diskusia.

Sólistom koncertu s názvom Sloboda a útlak - smrť a vykúpenie, bude Jan Bartoš, ktorý je označovaný za jedného z najlepších európskych klaviristov. Pod taktovkou srbského dirigenta Aleksandara Markovića zaznejú diela Ludwiga van Beethovena, Krzysztofa Pendereckeho i Richarda Straussa. Slovenskú premiéru bude mať klavírny koncert z pera skladateľa židovského pôvodu Viktora Ullmanna.

Bartoš pripomenul, že Ullmann napísal svoj jediný klavírny koncert v roku 1939 a venoval ho klaviristke Juliette Arányi. Umenie oboch umelcov bolo však čoskoro pre ich pôvod zakázané a boli deportovaní do Terezína. K svetovej premiére došlo až v roku 1992 v Stuttgarte.

Poslucháči sa môžu pred štvrtkovým programom zúčastniť aj diskusie, na ktorej bude i vedúca košickej skupiny ukrývaných detí Hidden Child Nadežda Lambertová, ktorá sama ako dieťa holokaust prežila. Hosťom bude tiež Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi spadajúceho pod Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry.

Podľa neho dnešné generácie poznajú obludnosť holokaustu iba sprostredkovane a netušia, koľko utrpenia priniesol a ako veľmi zasiahol do osudov miliónov ľudí. "Naším poslaním je šíriť svedectvá a spomienky preživších, ktorých sme poznali, aby sme nedovolili zabudnúť. Zároveň sa snažíme vzdelávať ľudí, aby neopakovali chyby z minulosti," vysvetlil. Začiatok tematickej diskusie, ktorá je novým formátom ŠfK, je naplánovaný na 17.30 h.