Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Colníci odhalili nelegálnu prepravu 112.300 kusov cigariet

Na snímke pašované cigarety Foto: TASR/Colný úrad Michalovce

Zaistený kontraband pozostáva celkovo zo 112. 300 kusov cigariet zabalených približne v 560 kartónoch.

Vyšné Nemecké 25. mája (TASR) - Nelegálnu prepravu tabakových výrobkov odhalili dnes colníci na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod, a to až v dvoch prípadoch. Zaistený kontraband pozostáva celkovo zo 112.300 kusov cigariet zabalených približne v 560 kartónoch. Finančný únik na cle a daniach vyčíslili v tejto súvislosti na 15.265,61 eura.

Colníci objavili najprv 107.500 kusov pašovaných cigariet v dutinách osobného auta so sabinovskými evidenčnými číslami, ktoré vstupovalo na Slovenska z ukrajinského územia približne o 00.30 hodine. Vozidlo viedol štátny príslušník Ukrajiny.

Prítomnosť tabakových výrobkov, ktorým chýbali slovenské kontrolné známky, odhalil vo vozidle špeciálne vycvičený pes a následná kontrola skenovacím zariadením. "Finančný únik na cle a daniach bol v tomto prípade vyčíslený na 14.613,12 eura, z toho len únik na spotrebnej dani predstavuje 9782,50 eura," uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Dodala, že ďalší prípad pašovania odhalili colníci na tom istom hraničnom priechode dnes o 5.30 h, a to pri vstupe nákladného auta z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky. Aj v tomto prípade viedol vozidlo Ukrajinec.

Kontrola skenerom označila podozrivé miesto medzi paletami s tovarom. Colníci tam následne objavili 4800 kusov nelegálne dovážaných cigariet. "V tomto prípade bol finančný únik na cle a daniach vyčíslený na 652,49 eura. Z toho únik na spotrebnej dani predstavuje 436,80 eura," priblížila Baloghová.

Doplnila, že oboma prípadmi sa už zaoberajú vyšetrovatelia Kriminálneho úradu finančnej správy SR, ktorí vedú vo veciach vyšetrovanie pre podozrenie zo zločinu pri porušení predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. V prípade dokázania viny hrozí vodičom trest odňatia slobody na tri až osem rokov.