Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Darcovia môžu darovať krvi pre Detskú fakultnú nemocnicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Darovať krv je možné na pracoviskách Národnej transfúznej služby v Košiciach, Prešove a Poprade v pondelok až piatok od 7:00 do 14:00, v utorok do 17:00 alebo na mobilných odberoch.

Košice 15. júna (TASR) – Povzbudiť a vyzvať na darovanie krvi má 14. ročník Kvapky krvi pre detskú onkológiu a všetky choré deti v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) Košice, ktorý sa koná počas júna. V tejto nemocnici je najväčším odberateľom krvi práve oddelenie onkológie a hematológie spolu s klinikou pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Počas minulého roka podali onkologickým pacientom v DFN spolu 512 transfúzií. „Práve onkologickí pacienti dostávajú transfúzie často a opakovane. Veľa ráz potrebujeme viacero krvných liekov, keďže niektoré deti majú špecifické ťažkosti a nie každý krvný liek im môžeme podať,“ priblížila primárka oddelenia detskej onkológie a hematológie DFN Viktória Halušková.

Pripomenula, že chemoterapiou sa ničia nielen choré, ale aj zdravé bunky. „Kým je kostná dreň utlmená chemoterapiou, musíme deťom podávať červené krvinky a doštičky, aby prežili čas, pokiaľ sa zregeneruje kostná dreň. Podanie krvných doštičiek tiež chráni detských pacientov pred krvácavými komplikáciami,“ vysvetlila.

V lete, keď nastáva pre dovolenky výpadok darcov krvi, dochádza aj k väčšiemu počtu detských úrazov a nehôd. Odberatelia krvi sa preto potrebujú zásobiť a mať v zálohe dostatok darcov krvi, aby si z nich mohli vyberať. Darcovia sa ťažšie zháňajú, zvlášť pri vzácnejšej skupine AB.

„Kvapka krvi nám veľmi pomáha, aby sme mali zásoby krvi, ktoré môžu pomôcť všetkým pacientom, ktorí hemoterapiu potrebujú,“ zdôraznila Jitka Mačalová, primárka košického Odberového a spracovateľského centra Národnej transfúznej služby SR.

Pripomenula, že nikto nevie, či nebude sám darovanú krv potrebovať. V súčasnosti sa podľa nej rozbiehajú chirurgické operácie v zdravotníckych zariadeniach, a tým rastie aj potreba krvi. Darovať ju môžu aj zdraví ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. „Títo darcovia majú v plazme protilátky proti tomuto ochoreniu, ktorá pomáha hospitalizovaným COVID pacientom s komplikáciami,“ dodala primárka.

Podľa iniciátorky projektu kampane a riaditeľky DFN Košice Jaroslavy Feketeovej je dôležité, že tradícia kvapky krvi založená v roku 2008 stále pretrváva. „Každoročne pomôže počas celého leta mnohým deťom z detskej onkológie a celej DFN,“ konštatovala.

Informácie o darovaní krvi je možné nájsť aj na sociálnych sieťach na stránke Spoločnosti detskej onkológie v Košiciach. Darovať krv je možné na pracoviskách Národnej transfúznej služby v Košiciach, Prešove a Poprade v pondelok až piatok od 7.00 h do 14.00 h, v utorok do 17.00 h alebo na mobilných odberoch.