Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Dediny Krasu ozdobia sochy, viažuce sa k ich dejinám a povestiam

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ide o súčasť projektu Po stopách príbehov, realizovaného s podporou Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka cez Miestnu akčnú skupinu Kras.

Jablonov nad Turňou 31. októbra (TASR) – Uhorského kráľa Bela IV., šľachtica Juraja Bebeka, záhadnú babu so železným nosom, tajomné hady s levími hrivami a ďalšie historické i legendárne postavy budú môcť návštevníci stretnúť v Slovenskom krase a blízkom okolí. S cieľom zatraktívniť túto turistickú destináciu si vo štvrtok (30. 10.) v Jablonove nad Turňou prevzali starostovia 19 obcí rožňavského regiónu 19 drevených sôch zobrazujúcich postavy a scény z historických príbehov a povestí viazaných na ich územie.

Sochy, ktorých tvorcami je sedem východoslovenských sochárov, budú osadené priamo v dedinách, kde poslúžia ako objekty pre predstavenie miestnych historiek turistom. Ide o súčasť projektu Po stopách príbehov, realizovaného s podporou Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka cez Miestnu akčnú skupinu (MAS) Kras.

Konalo sa pritom aj školenie miestnych amatérskych turistických sprievodcov tak, aby v každej dedine, kde bude socha osadená, dostali návštevníci kraja od miestnych obyvateľov vhodný výklad a priblížili im príbeh, ktorý drevená socha stvárňuje.

V rámci projektu zároveň vyjde začiatkom budúceho roka kniha Krajina príbehov: Slovenský kras, obsahujúca poviedky viažuce sa ku konkrétnemu historickému objektu či prírodnému výtvoru v 19 dedinách a ich okolí. V publikácii záujemca nájde aj praktické informácie, ktoré pomôžu pri ubytovaní či využívaní rôznych miestnych turistických služieb.

"Približne jeden rok sme navštevovali obce, kde sme vyhľadávali ústne tradované staré príbehy. Niektoré z nich sa viažu na konkrétne historické udalosti, iné majú až fantazijný charakter s rôznymi mýtickými postavami. I takéto však odrážajú to, čomu kedysi ľudia verili. Príbehy sme literárne spracovali do poviedok a práve tie poslúžili sochárom pre ich tvorbu," povedal predseda Literárnej spoločnosti Pravé orechové Slavomír Szabó. Autorom knihy je spoločne so spisovateľmi Silviou Bolčovou a Jiřím Zaťovičom.

Miestna akčná skupina Občianske združenie (OZ) Kras realizuje od roku 2010 cez program Leader projekty zamerané na revitalizáciu obcí a cestovný ruch. Z programovej ponuky je úspešný najmä program Rozprávkové kráľovstvo slimáka Kraska, určený rodinám s deťmi, ktorý sprevádza návštevníkov po najkrajších miestach regiónu. "Tvorba novej knihy, sôch a vyškolenie dobrovoľníkov ako sprievodcov krajinou príbehov je logickým pokračovaním nášho úsilia. Vychádza zo skutočnosti, že Slovenský kras je nielen atraktívnym prírodným územím, ktorého jaskyne chráni UNESCO, ale aj krajinou ľudí, kde sa odohrali mnohé zaujímavé historické udalosti. Tie majú potenciál zaujať turistov rovnako ako aj tradované príbehy, ktoré môžeme pokojne zaradiť aj kamsi do kategórie folklórnej fantastiky," uviedla manažérka MAS Kras Silvia Papaiová.

Územie MAS Kras zahŕňa obce Ardovo, Bohúňovo, Bretka, Čoltovo, Dlhá Ves, Gemerská Hôrka, Gemerská Panica, Hrhov, Hrušov, Jablonov nad Turňou, Kečovo, Kunová Teplica, Meliata, Pašková, Plešivec, Silica, Silická Brezová, Silická Jablonica a Slavec. Autormi drevených sôch, ktoré v nich budú osadené, sú Ján Lukács, Magdaléna Pálenčárová, Ladislav Staňo ml., Ladislav Staňo st., Rudo Pažitka, Miroslav Janič a Marek Mikluš.