Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Deň otvorených dverí predstavil činnosť SHMÚ

Deň otvorených dverí v Slovenskom hydrometeorologickom ústave v Košiciach 18. marca 2016. Foto: TASR - František Iván

Žiaci základných škôl sa na vlastné oči presvedčili, aké prístroje a zariadenia sa v SHMÚ používajú.

Žilina 18. marca (TASR) – S meraním prietoku vo vodných tokoch, výšky hladiny spodnej vody, výdatnosti prameňa a možnosťou predpovedať výskyt vysokých vodných stavov sa dnes zoznámili návštevníci regionálneho pracoviska Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Žiline počas 20. ročníka Dňa otvorených dverí.

Podľa vedúceho odboru Hydrologického monitoringu a predpovedí výstrah SHMÚ v Žiline Ivana Macharu, je žilinské pracovisko špecificky zamerané na hydrológiu. "Monitorujeme stav hladín povrchových vôd od prameňa Váhu až po ústie. Plus hladiny podzemných vôd a výdatnosti prameňov a robíme hydrologickú informačnú a predpovednú službu. To znamená, varujeme obyvateľstvo príslušného regiónu pred výskytom povodní a všetkými javmi, ktoré s tým súvisia," povedal Machara.



Doplnil, že žiaci základných škôl sa na vlastné oči presvedčili, aké prístroje a zariadenia sa v SHMÚ používajú. "Máme k dispozícii aj klimatologickú búdku, kde videli, ako sa meria prízemná teplota, maximálna denná teplota či zrážky. Ukázali sme im aj hydrologické vozidlo so špeciálnym meracím zariadením, ktoré vystrčíme z auta, spustíme z mosta a meriame extrémne vysoké prietoky vody," dodal Machara.

Návštevníkom žilinského pracoviska bol dnes k dispozícii aj meteorológ SHMÚ Bratislava Pavol Beránek. "Som tu už tretíkrát po sebe. Myslím si, že by sa mali popularizovať aj regióny, pretože počasie na Slovensku nie je len Bratislava. Ale určite aj Žilina, Košice, Banská Bystrica a tak ďalej. A ak by sme nemali namerané údaje zo všetkých lokalít na Slovensku, tak by sme asi o tom počasí vedeli oveľa menej. Čiže, regióny sú veľmi dôležité," podotkol Beránek.

Ľudia sú dnes podľa neho zorientovaní v predpovediach oveľa lepšie ako pred desiatimi či pätnástimi rokmi. "Sme tu aj s kolegyňou klimatologičkou. Ja prezentujem predpovede počasia. To znamená všetko, čo s tým súvisí – naše zdroje, naše produkty. Snažíme sa to hovoriť ľudskou rečou, pretože klientela sú hlavne žiaci základných škôl. Osobne si myslím, že by sa to malo hovoriť jednoducho, aby to každý chápal. Pretože široká verejnosť je náš zákazník a nie odborníci. A kolegyňa prezentuje veci, ktoré súvisia s klimatológiou," dodal Beránek.

GÁNOVCE: Meteorologická stanica otvorila svoje dvere návštevníkom

Vypúšťanie meteorologickej rádiosondy na Aerologickom a radiačnom pracovisku Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Gánovciach v okrese Poprad dnes pútalo veľkú pozornosť návštevníkov. Tí sa tu zišli v rámci Dňa otvorených dverí, aby sa zoznámili s prácou meteorológov.

Gánovské pracovisko patrí k najstarším svojho druhu v Európe. "Sme jediná aerologická meteorologická stanica na Slovensku, ktorá vypúšťa meteorologický balón s rádiosondou. Tá meria teplotu, tlak vzduchu, vlhkosť alebo rýchlosť vetra. Tieto údaje nám rádiosonda vysiela každú sekundu," uviedla vedúca Aerologického a radiačného pracoviska SHMÚ Anna Pribulová.



Radiosondážne merania vo vyšších vrstvách atmosféry sa tu vykonávajú od roku 1951. Meteorológia počas dňa vypúšťajú do atmosféry dve rádiosondy, jednu na poludnie a druhú o polnoci. "Okrem toho ako jediná stanica na Slovensku máme vybavenie na meranie celkového atmosférického ozónu," doplnila Pribulová.

Tento rok sa v meteorologickej stanici v Gánovciach koná už 20. ročník Dňa otvorených dverí pri príležitosti Svetového dňa vody a Svetového dňa meteorológie. "Vzhľadom na veľký počet návštevníkom prednášky organizujeme tak, že sprevádzame účastníkov Dňa otvorených dverí po jednotlivých častiach nášho pracoviska a robíme ich formou diskusie," priblížila Pribulová. V dopoludňajších hodinách sa v budove stanice striedali predovšetkým základné školy z okolia, popoludní meteorológovia očakávajú zas rodiny s deťmi a ďalších záujemcov o meteorológiu a klimatológiu.