Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Dermatológovia bezplatne vyšetria záujemcom znamienka

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

A to v rámci preventívnej akcie pri príležitosti Európskeho dňa melanómu v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach.

Košice 15. mája (TASR) - Aj tento rok si budú môcť záujemcovia dať bezplatne vyšetriť svoje znamienka na koži v rámci preventívnej akcie pri príležitosti Európskeho dňa melanómu v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Lekári im poskytnú odbornú pomoc v pondelok 18. mája v ambulantnej časti Kliniky dermatovenerológie UNLP na 8. poschodí lôžkového monobloku na Triede SNP v čase od 9.00 do 13.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

„Výskyt zhubných nádorov kože má za posledné dekády hrozivo narastajúci trend a niektoré z nich, ako je napríklad zhubný melanóm, patria medzi najzhubnejšie nádory vôbec. Ľudia sa pri zmene znamienka ešte často obávajú vyšetrenia odborníkom. Stále existuje predsudok, že ak sa znamienko vyreže, môže sa zmeniť na rakovinu. Veríme, že aj táto preventívna akcia prispeje k tomu, aby ľudia svoje „šošovičky krásy" ukázali skôr, ako sa premenia na zabijakov,“ konštatoval primár kliniky Tomáš Kampe.

Na vzniku zhubných nádorov, predčasného starnutia pleti a ďalších kožných zmien sa vo veľkej miere podieľa nadmerné a nekontrolované slnenie. Preto budú súčasťou akcie aj informácie o tom, ako si pri pobyte na slnku neublížiť. „Tí, ktorí sa vystavujú slnku bez ochranného krému, riskujú. Preto dnes u niektorých tridsiatnikov vidíme na koži zmeny, ktoré boli v minulosti typické len vo vysokom veku,“ podotýka dermatológ.