Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Detská historická železnica prepravuje na Alpinku zdarma bicykle

Košická detská historická železnica. Foto: TASR/František Iván

Pre cyklistov sú zároveň na vlakových staniciach Čermeľ a Alpinka vybudované cyklostojany.

Košice 11. augusta (TASR) – Priaznivci cykloturistiky v Košiciach majú možnosť bezplatnej prepravy bicyklov na Košickej detskej historickej železnici, ktorá premáva v Čermeľskom údolí do známej rekreačnej lokality Alpinka. Bicykle, ako aj kočíky, preváža od minulého roku obnovený historický letný vozeň s typovým označením Ca/u 620.

Podľa Igora Holéczyho z občianskeho združenia Detská železnica Košice (DŽK), ktoré železničku prevádzkuje, cyklisti túto možnosť hojne využívajú. "Takto sa môžu previesť celé rodiny s bicyklami do krásneho prostredia, kde si môžu robiť ďalšie výlety, a vrátiť sa s nami naspäť," uviedol pre TASR. Dodal, že cyklisti tak nemusia jazdiť po frekventovanej úzkej ceste, oceňujú pritom prepravu bicyklov zdarma.

Pre cyklistov sú zároveň na vlakových staniciach Čermeľ a Alpinka vybudované cyklostojany, kam si záujemcovia môžu svoje dopravné prostriedky bezpečne odložiť. Rekonštrukcia historického vozňa, ktorý slúži cyklistom od minulého roku, bola súčasťou projektu ACCESS2MOUNTAIN.

Bicykle je možné na Alpinku či vrch Jahodná počas víkendov a sviatkov v priebehu letných prázdnin odviesť aj autobusom MHD. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zaviedol tento rok od 1. júna do 1. septembra sezónne cyklospoje na linke č. 14 smerujúcej z Ťahanoviec na Jahodnú a späť. Linka zahŕňa zastávky: Železničná zastávka Ťahanovce – Anička – Mier – Havlíčkova – Čermeľ – Horný Bankov/Alpinka – Jahodná. Na internetovej stránke www.dpmk.sk je v časti Prepravné podmienky zverejnený Dodatok č. 1, ktorý spresňuje prepravu bicyklov.