Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Dni frankofónnej kultúry ponúknu v Košiciach rôzne žánre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie sa začne vo štvrtok 10. marca v Kasárňach/Kulturparku Týždňom francúzskeho filmu Créme de la Créme.


Košice 1. marca (TASR) – Francúzska aliancia (FA) Košice pripravila pre milovníkov francúzskeho jazyka a kultúry sériu podujatí. Od 10. marca tam budú Dni frankofónnej kultúry 2016, ktoré sa konajú v rámci Mesiaca frankofónie 2016 na Slovensku.

„Je to celá séria podujatí, ktoré majú spoločného menovateľa a tým je francúzština. Na svoje si príde ozaj každý. Ten, kto má rád umeleckú fotografiu, francúzske filmy, ale aj francúzske divadlo,“ priblížil prezident FA Košice Roman Gajdoš.

Podujatie sa začne vo štvrtok 10. marca v Kasárňach/Kulturparku Týždňom francúzskeho filmu Créme de la Créme. V košickom Múzeu Vojtecha Löfflera bude vernisáž umeleckých fotografií o afrických kmeňoch, najmä vo francúzsky hovoriacich krajinách.

Organizátori chcú osloviť aj tých, ktorí majú radi francúzsku kuchyňu. V pondelok 21. marca sa po celom svete organizuje podujatie Goűt de France, ktorého cieľom je spropagovať francúzsku kuchyňu. „Naraz v tom istom čase na celom svete bude 1500 reštaurácií pripravovať francúzske menu. Pre Košičanov pripravíme tiež niečo typicky francúzske,“ povedal Gajdoš.

Pre milovníkov poézie pripravili v utorok 22. marca poetický večer Pre teba láska moja. Prednesené budú básne Jacqua Préverta recitované vo francúzštine a slovenčine.

Jedno z podujatí, výstava fotografií pod názvom 100-% Paríž sa bude konať 11. marca v Zemplínskom osvetovom stredisku v Michalovciach.

Cieľom podujatia je propagácia francúzskej kultúry a jazyka. V minulosti podľa riaditeľa FA v Košiciach Romana Gajdoša veľký záujem o francúzštinu nebol. Postupne sa to však mení a tvrdí, že sa ju snažia prezentovať ako jazyk, ktorým sa oplatí hovoriť.

„Francúzština je tým najlepším a najuniverzálnejším doplnkom k angličtine. Znalosť tohto jazyka je výhodou. Hovoria nám o tom aj riaditelia ľudských zdrojov jednotlivých firiem, ktorí tvrdia, že ak sa v životopise objaví znalosť angličtiny a francúzštiny, je to konkurenčná výhoda. Kandidát má oveľa väčšiu výhodu byť pozvaný na konkurz,“ vysvetlil Gajdoš.

Veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot tvrdí, že Košice sú mesto, ktoré má rád a aliancia je na to, aby kultúrnu ponuku v meste obohatila. Rovnako vyzdvihol dôležitosť francúzskeho jazyka. „Francúzštinu by sme nemali vnímať ako jazyk, ktorý sa oplatí učiť kvôli tomu, aby sme vnímali francúzsku kultúru, alebo krásy tejto krajiny, ale preto, aby sme si našli prácu,“ uviedol Lopinot a dodal, že prednedávnom školili štátnych zamestnancov v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie.

Mesiac frankofónie na Slovensku sa začal v sobotu (27.2.) veľkým frankofónnym trhom v Bratislave. Do podujatia sa okrem Košíc zapája i FA Banská Bystrica, kde bude taktiež bohatý kultúrny program. Ako každý rok aj teraz sa do projektu zapojili veľvyslanectvá členských a pozorovateľských krajín Medzinárodnej organizácie frankofónie. Partnermi tohto ročníka sú Švajčiarsko, Kanada, Rumunsko, Belgicko, Maďarsko, Írsko, Chorvátsko a Bulharsko. 

Bližšie informácie o jednotlivých podujatiach nájdu záujemcovia na webstránke www.institutfrancais.sk, alebo www.afsk.sk.