Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Dóm sv. Alžbety bude rozsvietený dlhšie ako doteraz

Dóm sv. Alžbety ako dominantu historického centra Košíc rozsvietili v piatok večer 31. októbra 2014. Stalo sa tak pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Jeho osvetlenie má pripomínať veľkú sviečku. Osvetlenie pripomínajúce veľkú sviečku bude svietiť celú noc počas týchto sviatkov. Rovnako to bude počas týchto sviatočných dní aj v ďalších rokoch. Foto: TASR/František Iván

Dominanta košickej Hlavnej ulice sa v každý bežný deň rozsvieti bielo-zlatým svetlom už o piatej popoludní.

Košice 20. novembra (TASR) - Od Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, keď jedna z najstarších a najvzácnejších košických pamiatok - Dóm sv. Alžbety žiarila v centre Košíc ako obrovská sviečka, obdivujú nielen Košičania, ale i návštevníci mesta gotickú katedrálu osvetlenú každý deň. Od stredy (19. 11.) sa už Dóm rozsvecuje o hodinu skôr.

Dominanta košickej Hlavnej ulice sa teda každý bežný deň rozsvieti bielo-zlatým svetlom už o piatej popoludní, pri slávnostných príležitostiach zažiaria horné časti kostola farebnými svetlami, navyše, doplnenými rôznymi zaujímavými efektmi. Farebné osvetlenie si Košičania budú môcť užiť už počas decembra, každú adventnú nedeľu. Vyše 350 špeciálnych svietidiel, ktoré sú umiestnené nielen na stenách chrámu, ale i na okolitých budovách, vytvárajú pôsobivú atmosféru.

„Naozaj som nesmierne rád, že sme nielen splnili svoj sľub, ale že i ďalej pokračujeme v tom, aby boli v súvislosti s rozsvietením Dómu sv. Alžbety obyvatelia nášho krásneho mesta ešte spokojnejší,“ zdôraznil primátor mesta Košice Richard Raši. Dodal, že zaregistroval veľmi pozitívne reakcie ľudí. „Preto sme sa rozhodli posunúť termín rozsvietenia o hodinu, aby sme si všetci mohli jeho krásu užiť ešte dlhšie,“ doplnil.