Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košický dopravný podnik pokračuje s modernizáciou dispečingu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Podľa Petrušovej sa zlepší dispečerský manažment dopravy, zrýchli sa riešenie výpadkov dopravy a meškaní, a tiež sa urýchlia reakcie na mimoriadne situácie.

Košice 27. septembra (TASR) – Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) pokračuje v projekte Modernizácia dopravného dispečingu. Jeho hlavným cieľom je zvýšiť atraktivitu a konkurencieschopnosť MHD prostredníctvom zabezpečenia moderných tarifných, informačných a dispečerských systémov. Prvú etapu projektu financovaného prevažne z eurofondov ukončili v závere júna, druhá má byť hotová vo februári budúceho roka. TASR o tom informovala hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová.

Na centrálnom dispečingu okrem iného pribudla pobočková telefónna ústredňa, zmodernizovali IT zariadenia dispečerov, doplnili hardvér a softvér v serverovni. V rámci modernizácie pribudla aj videostena. Súčasťou boli tiež stavebné úpravy serverovne. "Zámerom projektu bolo doplnenie a modernizácia technických prostriedkov oddelenia centrálneho dispečingu DPMK, ktorý nepretržite riadi MHD v meste. Projekt zásadne zlepší a skvalitní riadenie MHD," povedala Petrušová. Podľa jej slov sa zlepší dispečerský manažment dopravy, zrýchli sa riešenie výpadkov dopravy a meškaní, a tiež sa urýchlia reakcie na mimoriadne situácie.

Nenávratný finančný príspevok vo výške 95 percent nákladov predstavoval pri prvej etape projektu sumu viac ako 336.000 eur bez DPH, pri druhej necelých 412.000 eur bez DPH. "V rámci druhej etapy ide o vybudovanie digitálnej trunkovej siete rádiostaníc pre riadenie električkovej trakcie MHD v meste Košice, ktorá pozostáva z dodávky 125 rádiostaníc a infraštruktúry trunkovej siete," dodala Petrušová.

Projekt podľa DPMK zároveň vytvára predpoklady aj pre rozvoj integrovaného dopravného systému v meste a kraji. Nadväzujú ním na už ukončené projekty Integrovaná koľajová doprava (IKD), Modernizácia električkových uzlov (MEU) a Modernizácia električkových tratí (MET), ktoré realizovalo mesto Košice.