Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Dvaja košickí poslanci adresovali primátorovi otvorený list

Na snímke primátor Košíc Richard Raši Foto: TASR/František Iván

V mene občanov mestskej časti Košice-Sever ho žiadajú o zmenu stanovísk odborných referátov mesta Košice k územným a stavebným konaniam v spomínaných dvoch investičných zámeroch.

Košice 15. mája (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach a mestskej časti (MČ) Košice-Sever Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda, adresovali primátorovi Košíc Richardovi Rašimu otvorený list. Týka sa projektov nadstavby obchodného domu Mier a apartmánových domov pre športovcov na štadióne Lokomotíva. Mesto tvrdí, že postupuje podľa zákona.

"Na XV. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Košiciach, sme schválili Štatút mesta Košice, ktorý prinavrátil mestským častiam možnosť vyjadrovať sa k investičným zámerom. Vy ste schválenie štatútu osobne ocenili slovami pre regionálne denníky, citujeme: "Novinkou je, že k akýmkoľvek zámerom, napríklad investičným, sa budú môcť vyjadriť jednotlivé mestské časti. Zákon to síce neprikazuje, ale je to práve jedna z vecí, ktorá bude prospešná aj pre občanov", uvádzajú v liste primátorovi poslanci.

V mene občanov mestskej časti Košice-Sever ho žiadajú o zmenu stanovísk odborných referátov mesta Košice k územným a stavebným konaniam v spomínaných dvoch investičných zámeroch. "Nakoľko máme obavy, že mesto Košice nemalo možnosť zohľadniť uznesenia zastupiteľstva mestskej časti Košice-Sever vo svojich stanoviskách," tvrdia Polaček a Gibóda.

V prípade nadstavby obchodného domu Mier poslanci MČ Košice-Sever podľa ich slov uznesením nesúhlasili so štvrtým aktualizovaným riešením projektu tejto stavby. Rovnako schválením uznesenia vyjadrili nesúhlas s projektom a samotným zámerom pre územné konanie týkajúcich sa výstavby druhej etapy apartmánových domov pre športovcov na štadióne Lokomotíva.

"Dňa 14. 9. 2016 poslanci na riadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva MČ Košice-Sever prijali aj uznesenie, ktorým nesúhlasia so zaberaním mestskej zelene v mestskej časti na úkor stavebných aktivít, bez predchádzajúceho súhlasu miestneho zastupiteľstva," konštatujú v otvorenom liste poslanci.

Mesto tvrdí, že v prípade nadstavby obchodného domu Mier prebieha stavebné konanie a v prípade výstavby apartmánových domov pre športovcov na štadióne Lokomotíva prebieha územné konanie.

"Mesto Košice má ako účastník oboch konaní jediný záujem – aby v nich bolo postupované v súlade so zákonom. Veríme, že napriek svojej výzve nemajú ani títo dvaja poslanci mestského zastupiteľstva záujem na tom, aby sa nepostupovalo v oboch konaniach v súlade s platnou legislatívou. V opačnom prípade by sa totiž mesto Košice opäť mohlo stať po prijatí protiprávnych rozhodnutí žalovanou a prehrávajúcou stranou v súdnych sporoch. Pripomíname kauzy Strelingstav a Outclaim, ktoré stáli toto mesto a teda nás všetkých milióny eur," uviedla pre TASR hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.