Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Stromoradie v obci Skároš pri Košiciach predĺžia o 30 líp

Lipa veľkolistá, ilustračná snímka. Foto: TASR

Obec získala na tento účel dotáciu zo Slovenskej agentúry životného prostredia v sume viac ako 4560 eur.

Skároš 30. augusta (TASR) - Výsadbu stromoradia a sadové úpravy plánuje v mesiaci september zrealizovať obec Skároš v okrese Košice-okolie. Ako pre TASR povedal starosta obce Ľubomír Vranka, zmluva na poskytnutie podpory z Environmentálneho fondu formou dotácie v rámci programu Obnova dediny je už podpísaná. Obec získala na tento účel dotáciu zo Slovenskej agentúry životného prostredia v sume viac ako 4560 eur.

„Vysadíme 30 líp v zelenom pásme v okolí cyklotrasy medzi obcami Skároš - Trstené pri Hornáde. V predchádzajúcom období obec spolu s OZ Priatelia trstenskej prírody realizovala výsadbu lipového stromoradia. Celkovo bolo v niekoľkých etapách vysadených asi 100 líp,“ uviedol Vranka. Dreviny budú od seba vzdialené asi desať metrov.

Ako sa uvádza v zmluve o poskytnutí dotácie, výsadba líp malolistých bude realizovaná svojpomocne. Okrem iných sa na nej budú podieľať hokejisti, ženská spevácka folklórna skupina či zväz zdravotne postihnutých.

V rámci projektu sa zrealizujú aj sadové úpravy verejného priestranstva v centrálnej časti obce Skároš, ktoré sa má stať miestom pre oddych a relax.