Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Europoslanci z frakcie S&D diskutujú s občanmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Po prvej - piatkovej - akcii vo Viedni sa teraz v sobotu predstavitelia S&D stretnú s občanmi Slovenska na diskusii v Košiciach.

Brusel 12. októbra (TASR) - Politická frakcia socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) oznámila, že v piatok spúšťa tzv. "mesiac demokracie", čiže sériu diskusných podujatí s občanmi členských krajín EÚ o súčasnom stave a budúcnosti Európy.

Po prvej - piatkovej - akcii vo Viedni sa teraz v sobotu predstavitelia S&D stretnú s občanmi Slovenska na diskusii v Košiciach. Informáciu pre TASR potvrdila slovenská europoslankyňa Monika Smolková (Smer-SD).

Politická skupina S&D spresnila, že séria stretnutí s občanmi sa nesie vo svetle "alarmujúceho politického vývoja v celej Európe". Snahou poslancov z tábora socialistov a demokratov je diskutovať s občanmi na tému "obrana demokracie a právneho štátu". K hlavným diskutérom sa pripojil aj predseda S&D Udo Bullmann.

"Veľmi nás znepokojuje rastúci počet útokov na slobodu tlače, nezávislosť súdnictva a integritu volieb v Európe, ktoré ohrozujú naše zásady: demokraciu a právny štát. Nastal čas konať," uviedol Bullman v správe pre médiá. Dodal, že je nevyhnutné počúvať ľudí a ich potreby a pochopiť, prečo je toľko ľudí rozčarovaných a otvorene sa hlási k populistom a k pravicovým návrhom.

Po prvej diskusii vo Viedni sa poslanci a politici zapojení do tejto iniciatívy zamerajú na stretnutia s občanmi krajín strednej Európy; diskusie sú naplánované v Českej republike, Maďarsku a na Slovensku. Mesiac demokracie sa skončí veľkou spoločnou udalosťou v Kodani (22. novembra), ktorá sa uskutoční pri príležitosti osláv 25. výročia od prijatia kodanských kritérií.

Smolková ocenila, že počas trvania debát s občanmi budú pracovníci frakcie robiť "zápis" o tom, čo ľudí najviac trápi, aké majú názory a ako si predstavujú svoju budúcnosť v spoločnej Európe.

"Pre mňa ako vedúcu slovenskej delegácie vo frakcii S&D sú získané poznatky cenné, pretože budeme spoločne pripravovať volebný program - a ten by mal vychádzať aj z pripomienok občanov Európskej únie," uviedla Smolková.

Zároveň priznala, že S&D si ako miesto pre debatu s občanmi vybrala práve Košice - mesto ktoré je geograficky "na začiatku EÚ" - najmä preto, že je dôležité poznať názory ľudí aj z tohto regiónu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak