Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Festival Biela noc opäť rozžiaril Košice

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Oproti minulým ročníkom tohtoročná mapa Bielej noci prináša zopár noviniek.

Košice 3. októbra (TASR) - Najväčší festival súčasného umenia sa začal dnes večer v Košiciach. V poradí 6. ročník podujatia Biela noc rozžiari mesto na celú noc a návštevníkom ponúka opäť netradičnú umeleckú prechádzku plnú zážitkov a nových vnemov.

Každý rok priláka festival nielen domácich, ale aj zahraničných hostí. Návštevníci dostali festivalovú mapku, ktorá ich má previesť rôznymi umeleckými zastávkami - vizuálne atraktívnymi inštaláciami, koncertami, filmami, rozličnými divadelnými predstaveniami, tancom, či živou performance. Popri umení návštevníci môžu do rána objavovať zaujímavé priestory, ktoré výnimočne prichýlia súčasné formy umenia, ako napríklad nádvoria, parky, stanicu, jazierko, nákupné centrá, parkoviská, súkromné priestory, galérie a rôzne ľuďom bežne v noci neprístupné miesta. Biela noc priniesla tento rok 34 umeleckých projektov z deviatich krajín, 53 kíl tekutého lepidla a jednu plávajúcu chalúpku.

Pestrý program "namixovala" umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. "Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne obsadia austrálski Narušitelia – päť monumentálnych zajacov z Tasmánie, v Mestskom parku narastie tráva do výšky 120 cm, interiér synagógy na Zvonárskej ulici pokryjú desiatky špeciálne naprogramovaných neónov, na stene fotoštúdia Woont prekvapí multimediálny 3D objekt, na jazere budú môcť ľudia vstúpiť do polopriehľadnej plávajúcej chalúpky, v Kasárňach si vychutnajú čiernobielu japonskú krajinu a zažijú množstvo ďalších prekvapivých okamihov, ktoré budú trvať len niekoľko hodín," priblížila umelecká šéfka.

Oproti minulým ročníkom tohtoročná mapa Bielej noci prináša zopár noviniek. Stanovištia sú pre uľahčenie výberu diel zaznačené rozličnými ikonami. Návštevník si tak môže ľahšie zostaviť vlastnú trasu podľa svojich preferencií.

Košičanom známa umelkyňa Elise Morin s francúzskym architektom a dizajnérom Florentom Albinetom prináša na Slovensko svoj najnovší projekt Walden Raft, polopriehľadnú plávajúcu chalúpku. Po prvýkrát tak Biela noc prichádza na obľúbené sídlisko Nad jazerom, kde chalúpku možno vidieť do 7. októbra v dennej a nočnej atmosfére. Vstup na festivalové atrakcie je aj tento rok bezplatný.