Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Finančný výbor o dva týždne skontroluje finančnú správu v Košiciach

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Prieskum inicioval opozičný poslanec Národnej rady SR Jozef Kollár. Podľa neho sa hromadia sťažnosti podnikateľov na neprimeranú dĺžku daňových kontrol.

Bratislava 24. júna (TASR) - Finančný výbor parlamentu príde o dva týždne do Košíc na poslanecký prieskum miestnej finančnej správy. Prieskum, ktorý inicioval opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Kollár (nezaradený), odsúhlasili na dnešnom rokovaní výboru všetci prítomní členovia. Do Košíc sa vyberú poslanci pravdepodobne v pondelok 7. júla.

Kollár ešte minulý týždeň avizoval svoj zámer s tým, že sa hromadia sťažnosti podnikateľov na neprimeranú dĺžku daňových kontrol. "Je tam viacero problémov. Sú pozdržiavané nárokovateľné vratky nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH), čo likviduje mnohé firmy. Hromadia sa informácie, že toto môže byť použité ako nástroj konkurenčného boja firiem, ktoré podnikajú v konkrétnom odvetví. A dokonca presakujú aj informácie, že niektorí štátni úradníci na finančnej správe to vnímajú ako zárobkovú činnosť," priblížil poslanec.

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD) sa minulý týždeň vyjadril, že rezort nebude nijako brániť rozhodnutiu výboru, ak sa rozhodne uskutočniť poslanecký prieskum a zistiť, aká je v Košiciach situácia. Uviedol tiež, že je aj v záujme ministerstva prehodnotenie výkonu a fungovania jednotlivých daňových úradov. S tým sa dnes stotožnili aj poslanci vládneho Smeru-SD a spolu s opozičnými zákonodarcami poslanecký prieskum odsúhlasili.