Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Po rokoch začala opäť striekať fontána na Luniku II v Košiciach

Otvorenie zrekonštruovanej architektonicky cennej fontány na Luníku II v Košiciach Foto: TASR/František Iván

Fontána na Triede SNP 24 nebola pre zlý technický stav zhruba desať rokov v prevádzke.

Košice 14. októbra (TASR) - Obnovenú fontánu dnes slávnostne uviedli do prevádzky na Luniku II v mestskej časti Košice - Západ. Rekonštrukcia si vyžiadala 35.000 eur, ktoré poskytla mestská časť za finančnej podpory súkromných darcov.

Fontána na Triede SNP 24 nebola pre zlý technický stav zhruba desať rokov v prevádzke. Správcom objektu je Správa mestskej zelene (SMZ). "Táto fontána je špecifická, pretože ide o umelecké dielo, ktoré je v podstate chránené autorským právom. Takže celá rekonštrukcia musela prebiehať jednak za súhlasu autora, a takisto sme museli dodržať pôvodný vzhľad fontány," uviedol pre médiá riaditeľ SMZ Richard Majza.

Rekonštrukcia zahŕňala nové potrubné rozvody vody vrátane nových čerpadiel pre trysky, súčasťou prác bolo aj vybetónovanie nového dna. Chod fontány je riadený ručným spínaním a časovým spínačom.

Autormi fontány sú architekti Eugen Kramár a Ján Šprlák, jej súčasťou je socha Sediaca žena od akademickej sochárky Márie Bartuszovej.



Mestská časť Košice - Západ okrem financií z vlastného rozpočtu získala na projekt finančnú podporu od sponzorov na základe darovacích zmlúv vo výške 19.000 eur. Starosta mestskej časti Rudolf Bauer ocenil podporu súkromných spoločností, ktoré majú svoje pobočky či prevádzky v okolí.

Na obnovu na košickom Západe čaká ešte jedna fontána, a to na Luniku I. "Máme niekoľko projektov, ale zatiaľ stále beží diskusia, ako túto fontánu zrekonštruovať, takže je to otázka pre ďalších poslancov a nového starostu," povedal Bauer.

Na potrebu existencie vodných plôch v mestskom priestore poukázali aj odborné závery cezhraničného projektu ClimCross Development: Partnerstvo pre znižovanie dosahov klimatickej zmeny na rozvoj. Jeho partnermi v uplynulom roku boli okrem iných mestská časť Košice - Západ s maďarským mestom Miškovec.