Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Pankuškové fašiangy v Krompachoch ponúkajú zábavu a dobré jedlo

Pankuškové fašiangy v lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch 6. februára 2016. Foto: TASR/František Iván

Pre návštevníkov je pripravený i bohatý kultúrny program, ktorého súčasťou je aj lyžovanie v maskách.


Krompachy 6. februára (TASR) - V Krompachoch sa počas tohto víkendu konajú Pankuškové fašiangy. Návštevníci mohli dnes predpoludním vidieť fašiangový sprievod s kočom, ktorý prechádzal mestom a pozýval ľudí na toto podujatie. Záujemcovia môžu ochutnať zakáľačkové špeciality, ale aj typické jedlo tohto regiónu - pankušky.

"Pankušky sú po slovensky šišky. Je to miestny názov, ktorý vznikol v čase, keď v Krompachoch žilo množstvo Nemcov," vysvetlila primátorka Krompách Iveta Rušinová.

Pre návštevníkov je pripravený i bohatý kultúrny program, ktorého súčasťou je aj lyžovanie v maskách.

"Vystupujú folklórne súbory z okolitých obcí. Ľudí zabávajú ľudoví rozprávači Jožko Jožka a Araňa. Vystúpi i prešovský folklórny súbor Šarišan," priblížila primátorka.

Zaujímavosťou sú podľa nej dolnozemskí Slováci z Nadlaku, ktorí robia zakáľačkové špeciality. "Pripravujú ich podľa starých receptúr, ktoré priniesli Slováci do Rumunska. Sú to vynikajúce klobásky," povedala Rušinová s tým, že doposiaľ do Krompách prišlo približne 1500 ľudí.

Učitelia zo Základnej umeleckej školy ponúkajú fašiangový punč, ktorého výťažok z predaja pôjde na chod školy.

Keďže ide o dvojdňové podujatie, v nedeľu (7.2.) fašiangy pokračujú o 11.00 h vystúpením folklórneho súboru Krompašan, ktorý bude pochovávať basu, keďže je to podľa primátorky posledný fašiang. V rekreačnom areáli Plejsy Krompachy vystúpi skupina Rusínske holosy.

Podujatie organizuje mesto Krompachy v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice, miestnym hotelom a relax centrom.