Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

FS: Vo vagónoch so železnou rudou zaistili pašované cigarety

Na snímke motorové vozidlo Finančnej správy na hraničnom priechode Bratislava - Berg. V Bratislave 17. júna 2018. Foto: TASR/Marko Erd

Všetky cigarety boli balené v spotrebiteľskom balení po 20 kusov, pričom 77.520 kusov malo označenie Duty Free Only, ďalších 4400 kusov inej značky malo ukrajinské kontrolné známky.

Michalovce 1. októbra (TASR) – Ďalší pokus o pašovanie cigariet po širokorozchodnej železničnej trati odhalili príslušníci finančnej správy (FS) v Maťovciach v okrese Michalovce. Takmer 82.000 jednotlivých kusov cigariet našli v nedeľu (10. 10.) vo vlaku vstupujúcom na Slovensko z Ukrajiny vo vagóne pod nákladom železnej rudy. Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, podarilo sa tak zabrániť možnému úniku na cle a daniach vo výške viac ako 13.000 eur.

"Vo všetkých vagónoch bol náklad aglomerovanej železnej rudy od ukrajinského odosielateľa určený slovenskému príjemcovi. Pri kontrole skenovacím zariadením označili príslušníci oddelenia špeciálnych technológií jeden z vagónov za podozrivý z nezákonného dovozu," priblížila s tým, že kontraband pašovaných cigariet odhalili ozbrojení príslušníci pod železnými platňami a nákladom železnej rudy pomocou sondážnych tyčí. Po preložení nákladu rudy zaistili spolu 81.920 cigariet dvoch rôznych značiek.

Všetky cigarety boli balené v spotrebiteľskom balení po 20 kusov, pričom 77.520 kusov malo označenie Duty Free Only, ďalších 4400 kusov inej značky malo ukrajinské kontrolné známky.

"Prípad bol vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu postúpený vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu FS, ktorý vedie trestné stíhanie pre prečin porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru, v danom čase voči doposiaľ neznámemu páchateľovi," uzavrela Nimrichterová s tým, že v prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.