Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Košický kraj

Galakoncertom vyvrcholia aktivity ku Dňu výskumu rakoviny v Košiciach

Ilustračné foto Foto: TASR

Deň výskumu rakoviny má upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu na Slovensku.

Košice 9. marca (TASR) – Slávnostným galakoncertom v košickom Dome umenia vyvrcholia dnes večer aktivity ku Dňu výskumu rakoviny (7.3.), ktoré organizuje Nadácia Výskumu rakoviny. Súčasťou koncertu bude ocenenie víťazov súťaže mladých onkológov.

Na podujatí o 19.00 h zaznejú v podaní komorného súboru Musica Cassovia slávne melódie majstrov baroka - Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Vivaldiho. V druhej časti nastúpi na pódium orchester Cigánski diabli so svojimi "originálnymi dielami, odvážnymi aranžmánmi, neobvyklými hudobnými kombináciami a novým imidžom".

Súťaž mladých onkológov prebieha dnes na pôde košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ). Súťaž v oblasti základného, aplikovaného a klinického výskumu je určená pre študentov stredných a vysokých škôl a mladých vedeckých pracovníkov do 35 rokov. Do aktuálneho ročníka sa zapojilo 23 účastníkov.

"V predchádzajúcich ročníkoch sme si uvedomili, že naozaj máme veľmi šikovných, ambicióznych a vo vede veľmi erudovaných ľudí. To znamená, že o onkologický výskum sa nie je treba obávať. Veríme, že všetci títo záujemcovia sa aj v budúcnosti budú venovať onkologickému výskumu, pretože je to veľmi potrebné," uviedla pre TASR prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.

Každoročnou súčasťou aktivít nadácie v spolupráci s partnermi sú aj Vedecké dielne - onkológia prebiehajúce od februára do 7. marca na stredných školách.

Deň výskumu rakoviny má upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu na Slovensku.