Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Gelnica hľadá alternatívne zdroje energie

Na snímke Banícke múzeum v Gelnici. Foto: TASR - Diana Semanová

Vedenie Gelnice uzavrelo memorandum o spolupráci so švajčiarskou investičnou spoločnosťou Cime Capital AG, týka sa možnosti využívania starých banských diel ako zdrojov elektrickej energie.

Gelnica 14. novembra (TASR) - Mesto Gelnica hľadá možnosti, ako zabezpečiť energiu z vlastných zdrojov. Jeho vedenie v uplynulých dňoch uzavrelo memorandum o spolupráci so švajčiarskou investičnou spoločnosťou Cime Capital AG, týka sa možnosti využívania starých banských diel ako zdrojov elektrickej energie. Radnica o tom informuje na sociálnej sieti.

"V súčasnej dobe energetickej krízy je potrebné hľadať nové alternatívne zdroje, ktoré sú obnoviteľné a šetrné k životnému prostrediu. Náš projekt je v tomto smere prvý na Slovensku. Ak sa ukáže jeho životaschopnosť, Gelnica môže byť energeticky sebestačná a zároveň nebudeme vytvárať takmer žiadne emisie," povedal primátor Dušan Tomaško.

Projekt je rozdelený do viacerých fáz. Prvá počíta so zmapovaním gelnického podzemia, v ďalšej zas majú odborníci navrhnúť technické možnosti riešenia a vyčísliť ekonomické náklady na realizáciu. Uskutočniť by sa to malo do jedného roka. "Ak sa ukáže rentabilnosť navrhovaných riešení, bude nasledovať prípravná a realizačná fáza projektu," dodáva radnica.