Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Rómov v Gelnici presťahovali do inej lokality

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Ešte pred vyprataním pozemku, museli s presťahovaním súhlasiť samotní obyvatelia.


Gelnica 10. októbra (TASR) – Obyvateľov, ktorí bývali v unimobunkách na Turzovskej ulici v Gelnici, dnes presťahovali do inej časti mesta. Radnica tvrdí, že je to dočasné riešenie.

Sťahovanie obyvateľov sa uskutočnilo za prítomnosti zástupcu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ešte pred vyprataním pozemku, museli s presťahovaním súhlasiť samotní obyvatelia.

"Mesto dostalo 8. marca tohto roku od majiteľa pozemku list, ktorým požiadal o jeho vypratanie. Unimobunky sú totiž vlastníctvom mesta a pozemok zmenil majiteľa. Tlačil nás termín, lebo nový majiteľ od nás žiadal desať eur nájomné za každý jeden deň," uviedol pre TASR primátor Gelnice Dušan Tomaško.

V lokalite, kde Rómovia doposiaľ bývali, má podľa jeho slov trvalý pobyt 57 ľudí. "Reálne ich tam žilo približne 20," tvrdí primátor.

Obyvateľov, vrátane štyroch unimobuniek, presťahovali na ulicu Hnileckú. Podľa Tomaška je to však dočasné riešenie. "V meste máme tri problémové lokality, pre všetky musíme nájsť jedno miesto," vysvetlil primátor s tým, že dve rodiny sa neodsťahovali. Problém je v tom, že bývajú v unimobunkách, ktoré vlastnia. Musia sa preto sami dohodnúť s novým majiteľom pozemku.

Podľa primátora mesto prostriedky na výstavbu nájomných bytov mesto nemá. Ako dodal, podporu pri riešení tohto problému prisľúbil Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.