Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Herci z USA a rómske deti pripravujú divadelné predstavenie

Tento rok je interaktívny umelecký workshop organizovaný pre skupinu rómskych detí a členov Divadla z chatrče z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Moldava nad Bodvou 15. júla (TASR) - Traja umelci z Dramatic Adventure Theatre (DAT) v New Yorku v Spojených štátoch amerických sa už od 7. júla snažia prostredníctvom interaktívneho umeleckého workshopu inšpirovať deti a mládež z rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou ako odhaliť nielen skryté talenty, ale aj myšlienky a emócie.

Ako uviedla koordinátorka projektu Lenka Orságová z organizácie ETP Slovensko, umelci z DAT navštívili východné Slovensko po prvýkrát pred tromi rokmi, keď spoločne s ETP Slovensko zorganizovali prvý interaktívny umelecký workshop pre deti a mládež z Podsadku v Starej Ľubovni.

„Hneď od začiatku boli herci fascinovaní prácou s rómskymi deťmi pre ich spontánnosť a prirodzenosť, vlastnosti, ktoré sú pre divadlo veľmi dôležité,“ povedala. Odvtedy spoločne pripravujú každoročne umelecké workshopy v rómskych osadách.

„Hlavnou myšlienkou workshopov je podporiť osobnostný rozvoj detí a mládeže z málo podnetných komunít. Počas nich umelci učia deti ako prostredníctvom dramatického predstavenia vyjadriť svoje pocity, motivujú deti, aby sa zamysleli nad pozitívnymi a negatívnymi udalosťami vo svojom živote a aby dokázali preniesť tieto zážitky na javisko,“ objasnila Orságová. Spresnila tiež, že účastníci sami rozhodujú o príbehu a konflikte, vyberajú postavy a vytvárajú dialógy neraz založené na osobných skúsenostiach.

Tímová práca

Umelecké hodiny rozvíjajú tiež tímovú prácu, keďže všetky individuálne príbehy sú súčasťou jedného celku. Výsledkom je, že účastníci workshopov sa osobnostne rozvíjajú, získavajú sebavedomie a zároveň sa učia rešpektovať jeden druhého, spolupracovať a počúvať ľudí vo svojom okolí.

„Workshopy sú naplánované tak, aby pomohli rómskym deťom a mládeži uvedomiť si jedinečnosť ich rómskeho pôvodu. Zámerom je dodať Rómom sebadôveru, nebáť sa byť hrdý na svoj pôvod. Z dlhodobého hľadiska majú takéto stretnutia pozitívny vplyv nielen na jednotlivcov, ale na rómsku komunitu ako celok,“ vyhlásila koordinátorka projektu.

Tento rok je interaktívny umelecký workshop organizovaný pre skupinu rómskych detí a členov Divadla z chatrče z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Americkí herci sa im venujú dva týždne, počas ktorých pomôžu deťom a mládeži vytvoriť predstavenie skladajúce sa z niekoľkých krátkych divadelných vystúpení odzrkadľujúcich príbehy z každodenného života v marginalizovanej rómskej komunite. Divadelné predstavenie bude mať premiéru 18. júla v priestoroch Centra voľného času CVrČek v Moldave nad Bodvou.