Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Historickú budovu Štátneho divadla v Košiciach zrekonštruujú

Na snímke historická budova Štátneho divadla Košice (ŠDKE) v Košiciach 13. januára 2016. Foto: TASR – František Iván

Projekt financujú z prostriedkov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu.

Košice 13. januára (TASR) – Po 22 rokoch zrekonštruujú historickú budovu Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach. V rámci projektu opravia fasádu, strechu, vymenia okná a zreštaurujú vstupné dvere. Budovu divadla opravia len čiastočne. Získali totiž iba polovicu finančných prostriedkov, o ktoré žiadali.

Predmetom obnovy budú súčasti historickej budovy, ktoré sú podľa vedenia divadla v kritickom alebo nevyhovujúcom stave. Ide najmä o strešnú krytinu. "Nie je to celoplošná výmena strešnej krytiny, ale tie najviac poškodené plochy, ktoré by v blízkej budúcnosti mohli robiť problém. Ďalej je to výmena okien a reštaurovanie vonkajších dverí na prvom nadzemnom podlaží, plus reštaurovanie omietky hlavne zo severnej strany," vysvetlil riaditeľ technickej prevádzky divadla Ivan Král.

Práve so severnou časťou budovy bol dlhodobo najväčší problém. "Keď prišli nárazové dažde spojené so silným vetrom a povedzme aj krupobitím, tak pravidelne bolo štvrté poschodie z tej zadnej strany zalievané vodou," uviedol generálny riaditeľ divadla Peter Himič.

Projekt financujú z prostriedkov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Celkové výdavky predstavujú sumu 588.236 eur s daňou z pridanej hodnoty. Ministerstvo kultúry prispelo 15 percentami, čo predstavuje sumu 88.236 eur. Dodávateľom prác je prešovská spoločnosť PKB Invest, s.r.o., ktorá si už prevzala stavenisko.
Tlačová beseda k začiatku čiastočnej obnovy historickej budovy Štátneho divadla Košice (ŠDKE) v Košiciach 13. januára 2016. Na snímke zľava zľava riaditeľ útvaru technickej prevádzky ŠDKE Ivan Král, generálny riaditeľ ŠDKE Peter Himič a vedúci úseku generálneho riaditeľa ŠDKE František Ténai.
Foto: TASR – František Iván

Stavebné práce divadelnú sezónu neobmedzia. Prevádzka bude podľa vedúceho úseku generálneho riaditeľa divadla Františka Ténaia prebiehať v štandardnom režime. "Divadlo ostane otvorené. V historickej budove sa bude hrať. To znamená, režim spolu s tými stavebnými prácami už je pripravený tak, aby to neobmedzilo hranie, to znamená, že diváci neprídu o divadelné zážitky," povedal.

Podľa Himiča sú pred podpísaním dodatku, ktorým sa predlží ukončenie projektu do 30. apríla 2017. Práce by však mali byť podľa jeho slov hotové do leta tohto roka. "Termín ukončenia prác je do siedmich mesiacov. Stavba bola odovzdaná 4. januára 2016, tak povedzme, že do konca júla," uzavrel. V budúcnosti sa chcú uchádzať o ďalšie finančné prostriedky.

Štátne divadlo odohrá do konca sezóny ešte šesť premiér


Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach má do konca sezóny 2015/2016 v dramaturgickom pláne ešte šesť premiérových titulov. Rok 2015 uzavrelo divadlo s nižším počtom odohratých prestavení. Celkovo súbory činohry, opery a baletu odohrali v minulom roku 330 predstavení. Z toho na dvoch domácich scénach, Historickej budove a Malej scéne, ich bolo 322 a pozrelo si ich 83.226 divákov. Pre porovnanie, v roku 2014 odohrali 336 predstavení, ktoré si pozrelo 85.910 ľudí. Nižší počet predstavení v minulom roku sa neprejavil na počte návštevníkov či tržbách.

"Priemerný počet divákov zostal porovnateľný. Tržby zo vstupného za vlastné predstavenia na dvoch domácich scénach dosiahli 470.050 eur. Tržby tak v porovnaní s rokom 2014 dosiahli nárast o 12,88 percenta," informoval TASR tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič s tým, že okrem Košíc sa divadlo prezentovalo na ôsmich hosťovaniach, na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rusku.

V týchto dňoch sa v divadle pripravujú na dve februárové premiéry. "Činohra uvedie 12. februára na Malej scéne ŠD hru Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej v réžii Júlie Rázusovej. Opera pripravuje na 26. februára na javisku Historickej budovy ŠD premiéru barokovej opery Georga Friedricha Händela Alcina v réžii Lindy Keprtovej, ktorá pri svojom košickom debute získala za operu Dialógy karmelitánok divadelné Dosky 2013 za najlepšiu réžiu," uviedol Dohovič.

Marec bude v divadle patriť baletu. Ruský choreograf Kirill Simonov príde do Košíc ako režisér a choreograf baletu Spartakus na hudbu Arama Chačaturjana. Premiéra bude 18. marca. "V polovici apríla (15.4.) bude mať v historickej budove premiéru zdramatizovaný román Alberta Moraviu Rimanka v réžii Valérie Schulczovej," priblížil plány divadla Dohovič.

Dramaturgický počin pripravuje na 13. mája operný súbor, keď sa predstaví s dvoma jednoaktovými operami – romantickou operou Nikolaja Andrejeviča Rimského-Korsakova Mozart a Salieri a súčasnou autorskou operou slovenského skladateľa Mariána Lejavu – Bohom milovaný v réžii Michala Spišáka.

"Sezónu ŠD uzavrie 10. júna činohernou premiérou na Malej scéne hrou Otec z pera súčasného francúzskeho autora Floriana Zellera v réžii Jána Luterána," uzavrel.