Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Hľadáte prácu v Košiciach? Dopravnému podniku chýbajú vodiči autobusov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Okrem náročných pracovných podmienok záujemcov o profesiu vodiča autobusu podľa slov hovorkyne odrádza aj vysoká cena získania vodičského oprávnenia.

Košice 13. mája (TASR) - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zápasí s nedostatkom kvalifikovaných profesionálnych vodičov. Tento problém sa podľa nich týka celkovo autobusových dopravcov. "Podľa združenia ČESMAD Slovakia chýba v cestnej doprave viac ako 1200 vodičov nákladných automobilov a autobusov," tvrdí hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová.

Vodičov s oprávnením na vedenie autobusu postupne ubúda. "Staršia generácia odchádza do dôchodku a pre mladých ľudí toto povolanie nie je atraktívne. Dôvodov je viac, prvotným problémom je však už vzdelanie. Na Slovensku totiž v súčasnosti nie je škola, ktorá by vychovávala profesionálnych vodičov. Učilištia pri závodoch autobusovej dopravy zanikli a dnešné stredné odborné školy automobilové v Košiciach, Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Handlovej, Senici sa zameriavajú predovšetkým na vzdelávanie mechanikov a autotronikov pre automobilky, ktoré na Slovensku pôsobia," uviedla Karaffová.

Okrem náročných pracovných podmienok záujemcov o profesiu vodiča autobusu podľa jej slov odrádza aj vysoká cena získania vodičského oprávnenia. "Rozšírenie vodičského preukazu na možnosť šoférovať autobus, prípadne vydanie nového preukazu stojí stovky eur. Vodič okrem toho musí byť zdravotne spôsobilý, musí absolvovať psychologické testy a byť držiteľom karty vodiča. Uchádzači o oprávnenie viesť autobus musia mať minimálne 24 rokov," poznamenala hovorkyňa DPMK.

Problémy s nedostatkom vodičov autobusov podľa jej slov zaznamenávajú dopravcovia už dlhší čas a podľa dlhodobých prognóz sa budú zvyšovať. Chcú preto motivovať ľudí, aby sa rozhodli pre prácu vodiča.

"Ak záujemca absolvuje kurz na rozšírenie vodičského oprávnenia zo skupiny C na skupinu D a podpíše pracovnú zmluvu s DPMK, kurz mu uhrádzame. S nástupom do zamestnania získa vodič benefity, ktoré svojim zamestnancom DPMK poskytuje, napríklad aj príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie. Napriek tomu sa nám nedarí stavy vodičov napĺňať a ich nedostatok sa začína prejavovať už aj pri každodennej výprave MHD," skonštatovala Karaffová.

Dočasným riešením tejto nepriaznivej situácie je podľa nej preškolenie časti vodičov električiek. "Keďže počas prebiehajúcej rekonštrukcie električkových tratí sa počet vypravených električiek obmedzil, niektorí z vodičov električiek absolvovali kurz a rozšírili rady vodičov autobusov. Z dlhodobého hľadiska to však nedostatok vodičov nevyrieši," dodala Karaffová.