Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Hlavným kontrolórom Košíc bude Pavol Gallo

Košice, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

MsZ ho zvolilo väčšinou 25 poslancov zo 41.

Košice 30. novembra (TASR) – Hlavným kontrolórom mesta Košice sa stane Pavol Gallo, doterajší riaditeľ Správy finančnej kontroly v Košiciach. V tajnom hlasovaní ho dnes zvolili poslanci mestského zastupiteľstva.

Od 1. januára 2016 tak nahradí Hanu Jakubíkovú, ktorej uplynie šesťročné funkčné obdobie. Novému kontrolórovi zároveň poslanci schválili funkčný plat 2386 eur.

Gallo v rozprave MsZ potvrdil, že je členom Smeru-SD, predtým v žiadnej inej strane nebol. Podľa svojich slov po zvolení členstvo v Smere-SD automaticky preruší. "Prešiel som mnohými pracovnými pozíciami a funkciami, od kontrolórskych cez manažérskych, pozíciami, kde som sa musel stretávať aj s vplyvom rôznych politických strán alebo skupín. V tomto prípade som nikdy nepostupoval inak, len tak, ako ma naučili moji rodičia, čiže poctivo, zodpovedne a nestranne," reagoval na otázku opozičného poslanca Miroslava Špaka (Sieť), ako by ako kontrolór postupoval, ak by narazil na vážnu chybu u svojho spolustranníka.

Za rozhodujúce pre útvar hlavného kontrolóra označil Gallo zabezpečovanie kontroly a dohľadu nad príjmami a výdavkami mesta, hospodárením s majetkom, dodržiavaním zákonností a všeobecne záväzných nariadení, ako aj nad tým, ako sa mesto stará o svoj všestranný rozvoj mesta a mestských častí, a ako sa stará o občanov.

MsZ ho zvolilo väčšinou 25 poslancov zo 41. Vyberalo spomedzi piatich kandidátov, patrili k nim doterajšia hlavná kontrolórka Jakubíková, ďalej Valentín Mokrý, Ján Plavčan a Katarína Vaňo Pásztorová. Pred voľbou sa kandidatúry vzdali mestská poslankyňa Anna Jenčová (Smer-SD) a vedúci odboru vládneho auditu Správy finančnej kontroly Košice Peter Klein.

"Boli tam vhodnejší, odborne zdatnejší, s dlhšou praxou priamo v oblasti kontroly," zdôvodnila pre novinárov svoj krok Jenčová, bývalá starostka mestskej časti Nad jazerom.