Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V Slovenskom raji si pripomenú obete horských nešťastí

Slovenský raj, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Symbolický cintorín v Slovenskom raji je v blízkosti ruín stredovekej kaplnky pre pocestných, ktorá pochádza z roku 1492.

Hrabušice 14. októbra (TASR) – Na Symbolickom cintoríne na Kláštorisku v Slovenskom raji sa v sobotu 15. októbra o 11.00 h uskutoční siedmy ročník pietnej spomienky na obete horských nešťastí v národnom parku. O pietnej spomienke v spojení so svätou omšou informovala internetová stránka Horskej záchrannej služby (HZS).

Symbolický cintorín v Slovenskom raji je situovaný v blízkosti ruín stredovekej kaplnky pre pocestných, ktorá pochádza z roku 1492. Vlani v jeho priestoroch pribudol pamätník záchranárom, ktorých vrtuľník spadol 17.7.2015 v prielome Hornádu pri záchrannej akcii. Pri nešťastí zahynula celá štvorčlenná posádka vrtuľníka, ktorú tvorili pilot Ľubomír Majerčák, lekár Marek Rigda, letecký záchranár Martin Svitana a náčelník HZS v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Autormi pamätníka sú záchranári z HZS v Slovenskom raji.

Na cintoríne sa nachádzajú aj samostatné tabuľky s menami obetí. Prvá pietna spomienka na obete Slovenského raja a osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj národného parku, sa uskutočnila v roku 2010 spolu s omšou a vysvätením základného kameňa, ktorým je drevené umelecké dielo s názvom Božie muky. Na zozname sa nachádzajú desiatky mien, pričom najstaršia obeť je z roku 1909.