Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Obete holokaustu v Humennom pripomenú pamätné kamene

Záber z legendárneho filmu Obchod na korze Foto: Youtube

Betónové kocky, na ktorých bude nápis z mosadzného alebo medeného plechu s menom, dátumom narodenia, rokom deportácie a smrti, umiestnia pred budovou Mestského úradu.

Humenné 27. februára (TASR) – Humenskí poslanci podporili osadenie pamätných kameňov tzv. stolpersteinov trom obetiam holokaustu, tiež pamätnej tabule, ktorá bude pripomínať miesto, kde kedysi stál obchod známy z oscarovej snímky Obchod na korze nakrútenej podľa poviedky humenského rodáka Ladislava Grosmana.

Betónové kocky, na ktorých bude nápis z mosadzného alebo medeného plechu s menom, dátumom narodenia, rokom deportácie a smrti, umiestnia pred budovou Mestského úradu (MsÚ) v Humennom pri pamätnej tabuli obetiam holokaustu, kde v minulosti stála synagóga. Osadené budú na náklady žiadateľa. Tým je príbuzný obetí, ktoré boli počas druhej svetovej vojny deportované a zahynuli v koncentračnom tábore. V prípade, ak by bolo takýchto žiadateľov viac, o umiestnení objektov budú rozhodovať, ako na zastupiteľstve uviedla vedúca Odboru kultúry, športu a mládeže MsÚ Nataša Mocáková, poslanci.

Návrh inštalovať pamätnú tabuľu do dlažby chodníka na Námestí slobody pred budovou pošty, kde kedysi stál obchod vdovy Lautmannovej, známy z Oscarom oceneného filmu, podalo neformálne občianske zoskupenie Príď a poznaj. Ako na zastupiteľstve prezentoval jeho člen Ján Mičovský, osadením tabule sa okrem iného možno zvýši hrdosť občanov na túto skutočnosť. „Veľmi dôležité je, žeby sme vyvrátili ten nesprávny názor, ktorý je známy, že Obchod na korze je spojený so Sabinovom, čo nie je pravda, pretože tam sa len v exteriéroch nakrúcal,“ priblížil myšlienku projektu.

Umiestnenie tabule poslanci napokon odsúhlasili, bude však na budove pošty, od ktorej musí mesto najprv získať povolenie. Jedna pamätná tabuľa na pamiatku Ladislavovi Grosmanovi je už osadená na budove mestského kultúrneho strediska.

V období holokaustu žilo v Humennom cez 2000 občanov židovskej národnosti.