Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Do Múzea letectva dorazil Iljušin, idú ho opäť zmontovať

Konvoj vojenských nákladných vozidiel Tatra dorazil 23. novembra 2014 ráno do Košíc do Múzea letectva s prepravovanými krídlami, vrtuľami, motormi a brzdovými klapkami z lietadla Iljušin IL – 18. Lietadlo darovala maďarská strana Slovenskému technickému múzeu (STM) v Košiciach. Trup stroja (na snímke) sa prevážal z Maďarska do Košíc ešte začiatkom tohto týždňa. Foto: TASR/František Iván

Vyradené lietadlo daroval maďarský premiér Viktor Orbán bývalému prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi.

Košice 23. novembra (TASR) - Konvoj vojenských nákladných vozidiel Tatra dorazil dnes ráno do košického Múzea letectva s prepravovanými krídlami, vrtuľami, motormi a brzdovými klapkami z lietadla Iljušin IL – 18. Už v utorok (18. novembra) do múzea prepravili trup tohto lietadla, ktoré sa stalo jeho najnovším technickým prírastkom. Vyradené lietadlo daroval maďarský premiér Viktor Orbán bývalému prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi.

Podľa riaditeľa Leteckého múzea, pobočky Slovenského technického múzea (STM), Miroslava Hájka, začína teraz úloha stroj znovu zmontovať. "Preprava bola náročná vzhľadom k rozmerom komponentov, ale všetko úspešne dopadlo. Tá druhá fáza je, dá sa povedať, technicky ešte náročnejšia, ako tá prvá," povedal pre TASR.

Fotogaléria




IL-18 je sovietske viacúčelové turbovrtuľové lietadlo z konca 50-tych rokov 20. storočia. Desiatky rokov bolo pri meste Györ, určitý čas slúžilo ako reštaurácia. Jeho trup do Košíc prepravovala súkromná firma z Maďarska, prepravu zvyšných časti zabezpečili slovenské Ozbrojené sily.

"Keďže Múzeum letectva sa uzatvára o dva týždne pre svoju zimnú uzáveru, je predpoklad, že IL-18 bude sprístupnený v sezóne 2015," konštatoval Hájek.