Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Prvé plochy ozimného jačmeňa zožali na južnom Zemplíne

Žatevné práce už začali poľnohospodári na južnom Zemplíne. Výnosy úrody sú podľa nich vcelku pozitívne. Foto: TASR/Roman Hanc

Žatevné práce už začali poľnohospodári na južnom Zemplíne.

Borša 20. júna (TASR) – Žatevné práce už začali poľnohospodári na južnom Zemplíne. Výnosy úrody sú podľa nich vcelku pozitívne.

Prvé desiatky hektárov ozimného jačmeňa zožala vo štvrtok (19. 6.) pri obci Borša v okrese Trebišov spoločnosť Agroreál. "Čo sa týka výnosov, zatiaľ to vyzerá celkom spokojne. Tá úroda je okolo päť ton na hektár," povedal dnes pre TASR predseda predstavenstva tejto akciovej spoločnosti Andrej Sokol. Z hľadiska vývoja počasia bol podľa neho začiatok jari trochu teplejší, ale postupne sa ochladilo. "Celkovo by som povedal, že to bol priemerný rok, ktorý dá predpoklady pre dobrú úrodu," konštatoval.

Agrofirma sídliaca v Strede nad Bodrogom pestuje ozimný jačmeň na výmere 350 hektárov, k dnešku mala vymlátenú viac ako polovicu. "Po zbere ozimného jačmeňa nás čaká menšia prestávka do zberu ozimnej repky, potom nasledujú ozimná pšenica a ozimná raž," uviedol Sokol.

Fotogaléria: Žatva na Zemplíne